Koronavirüs salgını nedeniyle bu hafta yine sokak kısıtlamaları uygulanacak.

Buna göre; 28 Kasım Cumartesi günü saat 20:00'den 29 Kasım Pazar günü saat 10:00'a kadar ve 29 Kasım Pazar günü saat 20:00'den 30 Kasım Pazartesi 05:00 saatine kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu saatler içinde sokağa çıkanlara yönelik idari para cezası uygulanacak.

KİMLER MUAF OLACAK?

Genelgede, Covid-19 tedbirleri doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak kişiler de tek tek sıralandı.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ: Özel güvenlikçiler dahil, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar. Özel güvenlik görevlileri dâhil…

YARDIM GÖREVLİLERİ: Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay, AFAD'da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar.

MERKEZİ SINAVLARA GİRECEKLER: ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri.

CENAZESİ OLANLAR, DEFİN GÖREVLİLERİ: Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar.

ALTYAPI ARIZA PERSONELİ: Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar.

KARGOCULAR: Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar.

BAKIMEVİ ÇALIŞANLARI: Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları.

SANAYİ İŞÇİLERİ: Üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar.

MEDYA ÇALIŞANLARI: Gazete, radyo ve televizyon çalışanları, gazete basım matbaaları  görevlileri ve gazete dağıtıcıları.

ÇOBANLAR, ARICILAR: Küçükbaş­-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler.

TEKNİK SERVİSLER: Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları.

BEKÇİLER: İşyerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak işyerlerini bekleyenler.

HAFTA SONU ÇALIŞACAK BELEDİYE PERSONELİ: Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel.

ZORUNLU DOKTOR RANDEVUSU OLANLAR: Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil).

ŞANTİYEDE TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAYANLAR: Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞANLARI: İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi vb.),

VETERİNERLER: Veteriner hekimler.

OTİZMLİ REFAKATÇİLERİ: Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi Özel Gereksinimi olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri.

SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEKLE GÖREVLİLER: 7486 sayılı genelge kapsamında oluşturulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar.

ÇİFTÇİLER: Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasatı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,

EVCİL HAYVAN GEZDİRENLER: İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

KURYELER: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatler içerisinde evlere paket servis hizmetinde görevli olanlar.

MAHKEME KARARIYLA ÇOCUKLARINI GÖRECEKLER: Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile).

MAÇI OLAN SPORCULAR: Seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler.

BİLETLİ YOLCULAR VE GÖREVLİLER: Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz ederek belgeleyenler.

METRO, OTOBÜS, DOLMUŞ SÜRÜCÜLERİ: Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü ve görevlileri.

ve genelgede belirtilen “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar.


 

Editör: Haber Merkezi