Soru:

Saygılar sunuyorum hocam. Başımıza gelen her şey Allah'tan. Buna inanıyorum. O nedenle isyan etmiyorum. Kuran okuyorum, namazımı kılıyorum, dua ediyorum, temiz bir şekilde dinimin emrettiği gibi yaşamaya çalışıyorum. Koronavirüsten sonra bazı şeyler okuyor, duyuyorum alkolle ilgili. Hastalığı geçirmek veya temizlik için kullanılması caiz midir? Hocam, dimizinde alkolün yeri nedir? Hangi durumlarda ne için kullanılır? Allah sizden razı olsun.

(Kerimangül T.-Balıkesir)

CEVAP:

Değerli kardeşim: İmanın şartlarından biri de kadere ve hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğine inanmaktır. 

İçki içmek, kumar oynamak dinimizde kesin haram olan yasaklardandır. Kitap, sünnet ve ulamalarca da görüş aynıdır. 

Son zamanları dünyanın başına musallat olan virüs hastalığı sebebiyle alkollü maddeler virüsü temizlediği için ellerimizi veya cildimizi yıkayabiliriz.

Virüsten kurtulurum diyerek veya onu bahane ederek alkollü maddeleri yemek veya içmek dinimizce caiz değildir.

Dinimiz, açlıktan ölmeyecek kadar domuz eti yemenin mübah olduğuna müsaade etmiştir. Şu anda alkol bu hastalığın ilacıdır diyen tıp alimleri dahi yok.

Bu nedenle alkolü zahiri mikroplardan arınmak için elimizi veya cildimizi temizleyebiliriz.

Alkol, cilt üzerinden belirli bir zamanda uçar, baki kalmaz. 

Devamlı kalıcı değildir.  

Bu nedenle de ALKOLLÜ MADDELERİN İÇİLMESİ KESİNLİKLE CAİZ DEĞİLDİR..

*** 

Soru:

Değerli hocam. Üniversite öğrencisiyim. Ramazan aylarında orucumu yıllardır aksatmam. Namazımı kılarım. Vakti kaçırsam bile kazasını mutlaka yaparım. Okuldaki arkadaşların bazılarının küpe taktıklarını görüyorum. Sorduğumda dinen sakıncasının olmadığını söylüyorlar. Hatta Osmanlı padişahı ve halifesi Yavuz Sultan Selim'in de küpe taktığını anlatıyorlar. Dinimizde küpe takmak günah mı, değil mi? 

(Abdullah Taha K.- Konya)

CEVAP:

Değerli kardeşim, Altın, küpe  mücevherat gibi zinet eşyalarını erkeklerin takması caiz değildir. Çünkü bunlar zinet eşyalarıdır. Zinet eşyaları ise, yalnız hanımların kullanmasına müsaade edilmiştir.

Büyük Halife Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığının güvenilir bir kaynağı olmadığı gibi, Büyük Halife, Mısır'ı fethettiği zaman memlukların, yani kölelerin külaklarında küpeleri görünce soruyor ve 'bunu niçin takıyorsunuz' dediğinde küpe takan kişiler; ''Ey Mü'minlerin Halifesi biz Allah'ın köleleriyiz, onun için takıyoruz." derler. 

Büyük Halife de 'Ne güzel, ben de Allah'ın kölesiyim' der ve küpe takar. Ancak bunun ne kadar doğru olduğu hususunda rivayet yoktur.

Dinimizde erkeğin küpe takması, zinet eşyalarını kullanması, cildine dövme yaptırmasını yasaklamıştır. 

Zinet eşyalarının kullanımı yalnız hanımlara mahsustur.

***

SORULARINIZI [email protected] ADRESİNE GÖNDEREBİLİRSİNİZ

Editör: Haber Merkezi