Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düğünlerle ilgili yeni bir tedbirin hayata geçirileceğini duyurdu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında düğün, nişan gibi törenlerde toplum sağlığı adına gözlemci bulundurulması yönünde hazırlıklarının söz konusu olduğunu belirten Bakan Koca, Kurban Bayramı’nda alınacak önlemlere ilişkin, 

"Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, sahiller ve plajlar. Açık veya kapalı, fakat kalabalık, diğer ortak mekanlar. Tatile gidenler, Covid-19 tedbirlerinin tatilcilerin lehine olduğunu bilmelidir.

Büyük kentlerin kalabalığından uzaklaşanlar, eğer başka kalabalıkları tercih etmez, mesafe kuralını fazlasıyla uygularsa buna müteşekkir kalırız.

Düğünlerde, bir çiftin sevincine yarın gölge düşürme korkusu bile tek başına tedbirlere uymak için yeterli olmalıdır. Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu gördük. Cenazeler, taziyeler, mevlitler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Temaslı taramalarında birçok kez karşımıza bu olaylar çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde de, "Düğünlerden, sosyal mesafe kuralına uyulmadığı, maske kullanılmadığı, eğlencelerin kaygı verici yakınlıkta gerçekleştiği haberleri geliyor. Meydanı gelinle damada bırakın. Maske takmak zorunda kalmadan eğlensinler. Siz kuralları çiğnerseniz, bizim düğünümüzde oldu diye üzülürler" dedi.

Ardahan'da 10.00-23.00 arası

Valilikten yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Kovid-19 ile mücadele çerçevesinde yeni kararlar alındığı belirtildi. Düğün törenlerinin oluşturabileceği riski önlemek amacıyla bazı yeni kararlar alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden düğünlerle ilgili getirilen saat sınırlaması 10.00 ila 23.00 arası olacak ve aynı günde düğün ve bununla ilgili diğer etkinlikler bitecek. Düğün tek günle sınırlı olacak. Bu saatler dışındaki kutlamalara müsaade edilmeyecek."

Kocaeli'de 2 saat

Kocaeli’de düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin süresinin aynı gün içerisinde kalacak şekilde ve mahalli özellikler de dikkate alınmak suretiyle 10.00 - 22.00 saatleri arasında 2 saati geçmeyecek şekilde düzenlenecek. 

Kırşehir'de en fazla 6 saat

Kırşehir’de yapılan düğün nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin aynı gün (tek gün) içerisinde 11.00-23.00 saatleri arasında düğün sahibince belirlenecek bir zaman diliminde ve en fazla 6 saat süreyle sınırlı olacak şekilde yapılmasına karar verildi. 

Denizli'de sıkı tedbirler

Denizli’de yasaklanan sokak etkinlikleri ile ilgili yeni bir karar alınarak şu açıklama yapıldı:

"Trafiğin yoğun olduğu caddelerde, kalabalığın Kovid-19 bulaşma riski açısından sorun oluşturacağı sokaklarda düğünlere izin verilmemesine, ilçe kaymakamlıklarının İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurul kararı ile kendi ilçe sınırları içindeki düğün yapılabilecek sokak/caddeler ile okul bahçesi, pazar yeri vb. alanların belirlenmesine ve bu alanlarda sokak düğünlerine müsaade edilmesine, sokak düğünlerinde İlçe Emniyet Müdürlüğü/ İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı izni ve bilgisi dahilinde organizasyonların yapılmasına, düğün sahiplerinden genelge hükümlerine uyulacağına ve genel esaslara riayet edileceğine ilişkin taahhütname alınmasına, yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemelerin (çatal, kaşık, tabak vb.) tercih edilmesine, düğün süresinin mümkün olduğunca kısa tutulmasına, düğün sahibi tarafından katılımcıların temizlik, maske ve sosyal mesafe kurullarına riayet etmelerinin sağlanmasına, dezenfektan bulundurma, masa, sandalye düzeni gibi her türlü tedbirin alınmasına oy birliğiyle karar verilmiştir." 

Manisa'da 24:00'ı geçmeyecek

Manisa’nın Salihli İlçesinde ise belediye Zabıta Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada,  "Açık alan ile sokaklarda düğün, nişan ve benzeri kutlama faaliyetlerinin yapılması yasaklanmıştır. Ancak gelen yoğun talepler ve önceden yapılmış planlamalarda halkımızın mağdur olmaması için vatandaşlarımız düğün nişan vb kutlamalarını Belediye Zabıta Müdürlüğüne müracaat ederek, Zabıta Müdürlüğünün uygun göreceği yerde trafiği aksatmayacak şekilde, ses seviyesi uygun desibel ölçülerinde olmak ve saat 24.00’ü aşmayacak şekilde yapabilecektir." ifadelerine yer verildi. 

Gaziantep'te her türlü önlem alındı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "5 Temmuz 2020 Pazar günü ilimiz genelinde yapılacak olan düğünlerde koronavirüs tedbirleri kapsamında 14.00-19.00 ile 19.00-24.00 saatleri arasında 2 grup halinde gerekli emniyet tedbirleri aldırılmış olup Şahinbey ve Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlükleri sorumluluk bölgelerinde bildirim yapılan toplam 108 düğünde 229 personel ve 67 ekip görevlendirilmiştir.

Bu tedbirlere ek olarak, ilimizin çeşitli yerlerinde hazır kuvvet olarak 14.00-19.00 saatleri arasında 2 grup halinde 46, 19.00-24.00 saatleri arasında 2 grup halinde 46 personel olmak üzere 4 grup halinde toplam 92 Genel Hizmet Personeli ile meydana gelebilecek olaylara karşı toplu müdahale etmek üzere toplam 84 Çevik Kuvvet personeli görevlendirilmiş olup, il merkezindeki tedbirlerde toplam 539 personel ile 67 ekip görevlendirilmiştir. Oğuzeli ile dış ilçelerimizde yeteri kadar personel görevlendirilerek düğünlerde gerekli tedbirler alınmıştır."  

Editör: Haber Merkezi