%11'LİK BİR ARTIŞ OLACAK

Birleşik Krallık gelecek yıllarda en kötü selini yaşayacak. Araştırmalar, iklim değişikliğinin 24 Avrupa ülkesindeki bazı nehirleri etkilediğini kanıtlıyor. Çalışmalar ayrıca Avrupa'nın Kuzeybatısı'nda açıkça değişiklik yaşandığını gösteriyor. Taşkınlar Avrupa'nın Güneybatı'sında daha şiddetli ancak daha az yıkıcı olacak. Söz konusu selden Kuzey İngiltere ve İşkoçya en çok etkilenen ülkeler olacak. 35 araştırma firması ve 50 bilim adamının birleşerek yaptıkları araştırmalara göre gelecek on yılda nehir seviyelerinde yüzde 11'lik bir artış olcak.

TOPRAKLAR SUYA DOYACAK

Buna neden olan şey ise merkez ve kuzeybatı Avrupa'sında artan yağışlar nedeniyle toprakların çok fazla ıslandığı bildirildi. Araştımalara göre, yağışlar nedeniyle suya doyan toprak artık emme işlemini gerçekleştiremiyor. Güney Avrupa'da ise sel felaketi riski düşük seviyede olacak. Çünkü güneye gittikçe  yağışlar azalıyor. Azalan yağışın etkisiyle topraklar kısa sürede eriyerek suyu emiyor.

HASARI 100 MİLYAR DOLAR

Selden kaynaklanan yıllık hasar, her yıl tahmini olarak 100 milyar dolar değerinde bir hasara yol açıyor. Bunun artan ekonomik büyüme ve kentleşme nedeniyle yükselmesi bekleniyor.

Çeviri: Burcu ÇETİN