Birçok insan adres değiştirdiği zaman devlette kayıtlı olan adresini değiştirmesi gerektiğini de unutur. Bunun da karşılığı birtakım cezai işlemler olarak sizlere dönecektir. Bu gibi durumları yaşamamak adına adres değişikliği sürecini en kısa zamanda takip etmek gerekmektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile artık bu işlemler E-Devlet üzerinden gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden de insanlar sıklıkla E-Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusunu sormaktadır. Adres değişikliğinin birkaç tuş ile gerçekleşmesi ise yeni bir eve taşınan insanların üzerinden bir yükü daha almaktadır. 

Adres Değişikliği Nedir?

Adres değişikliği oturduğunuz yeri değiştirerek başka bir yerde oturmanızdır. Bu durumda da devlete bunu bildirmeniz gerekmektedir. Bu sayede birçok belge de bu adrese gelmektedir. Bu oldukça önemlidir çünkü devlet ve birçok şirket de nerede oturduğunuzu bilmelidir. Aksi durumda gerekilen zamanda sizlere ulaşılamaz. Buna birçok örnek verilebilir. Örneğin bir dava durumunda, bir kargo durumunda veya bunlar gibi pek çok konuda sizlere bilgi verilmesi konusunda birtakım aksamalar yaşanabilir. Ayrıca 20 günün geçmesinin ardından cezai işlem de uygulanacaktır. Bu yüzden adres değişikliği yapılmalıdır. Ancak adres değişikliği yapmak eskisinden ok daha kolaydır. Eskiden muhtarlar adres değişikliği ile ilgilenirken ardından nüfus müdürlükleri bu işlemi devralmıştır. Günümüzde ise nüfus müdürlükleri hala bu işi yapsa da E-Devlet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Adres Değişikliği Nasıl Yapılmaktadır?

Adres değişikliği eskiden muhtarlar aracılığı ile yapılırken günümüzde nüfus müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda bizzat muhtarlığa ve nüfus müdürlüğüne gitmek gerekirdi. Günümüzde hala nüfus müdürlüğüne gitmek gerekebilir. Ancak her zaman gerekli değildir. Artık E-Devlet sistemi vardır ve insanlar pek çok kez E-Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusu sorulmaktadır. Özellikle ilk çıktığı zamanlarda insanlar alışkanlıklarından vazgeçemez iken günümüzde pek çok insan adres değişikliği diğer adı ile ikametgah işlemlerini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. 

Ancak bazı durumlarda hala nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekmektedir. Evde sizden önce yaşayan başka birileri varsa bu gibi durumlarda da nüfus müdürlüğüne o kişi veya kişilerden biri ile gitmeniz gerekmektedir. Ortak bir beyanat şarttır. Böylelikle yanlış ikametgah verme gibi durumların olabildiğince önüne geçilmektedir. Nüfus müdürlüklerine randevu alarak gitmeniz gerekir ancak randevu kelimesi sizleri korkutmamalı çünkü genelde her gün ve saate randevu bulabilmeniz mümkündür. İkametgah değişikliği yani adres değişikliği işlemleri oldukça kolay bir biçimde halledilebilmektedir. 

E-Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Nasıl Sağlanmaktadır?

E-Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle belli bir süreden sonra cezai işlem uygulandığını bilen insanlar bu konuda hızlı davranmak isterler. E-Devlet üzerinden adres değişikliği yapmak mümkün olduğu gibi bazı durumlarda size en yakın nüfus müdürlüğüne danışabilir ve randevu alarak adres değişikliği yapabilirsiniz. 
Burada öncelikle E-Devlet’e giriş yaparak girmeniz gerekmektedir. Ancak bu durum sadece taşındığınız adreste sizden başkası yoksa geçerlidir. Eğer adresinizde bir başkası veya başkaları yaşıyor ise nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekecektir.

Eğer tek yaşayacaksanız ilk aşamada E-Devlet’e giriş yapmalısınız. Bunun için bir şifre gerekmektedir. Bu şifre PTT üzerinden 2 TL gibi bir ücrete alınmaktadır. Bundan sonra şifre telefonunuza gelecektir. İsterseniz bir değişim yapabilirsiniz. Ardından E-Devlet’e giriş yapılır ve adres değişikliği aratılır. Ekranda çıkan ikametgah değişikliğinin ardından karşınıza “sadece kendim için adres değişikliğinde bulunacağım” ile birlikte “kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres değişikliğinde bulunacağım” seçenekleri çıkacaktır. Bu durumda seçiminizi yapıp bir sonraki aşamaya geçmelisiniz. 

Ardından adres seçimi yapılır ve “adres bul” denir. Buraya yani buna tıkladıktan sonra çıkan ekrana girmeniz gereken adresi girmelisiniz. Bu adres yerleşeceğiniz veya 20 güne kadar yerleştiğiniz adres olmalıdır. Eğer taşınmanızın üzerinden 20 gün geçti ise nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. 

Bu işlemi onaylamak için mobil imzaya, SMS bilgisine veya elektronik imzaya ihtiyaç vardır. Bu bilgileri daha önce sisteme girmiş olmanız gerekmektedir. Yani SMS için telefon numaranızı veya mobil imzanız ile birlikte elektronik imzanızın da sistemde yer alması gerekmektedir. E-Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusunun ayrıntılı cevabı bu şekildedir. 

E-Devlette Adres Değişikliği Cezası Nedir?

E-Devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinden randevu alarak en kısa sürede evinizi değiştirdiğinizi beyan etmeniz gerekmektedir. 20 günü geçtikten sonra cezai yaptırım söz konusu olacaktır. Cezai yaptırımlar para cezası olarak görülmektedir. 80 TL civarında bir para cezası vardır ancak fiyatlar her sene güncellenmekte ve artmaktadır. Az bir miktar görünse de bunu sık sık yapmak yargıya intikal etmenize sebep olacaktır.

E-Devlet üzerinden adres değişikliği eğer evde kimse yaşamıyorsa tek bir tuş ile yapılabilir iken evde yaşayan başka birileri varsa o kişi ile nüfus müdürlüğüne gitmeli ve ortak bir beyan vermelisiniz. Ancak o şekilde adres beyanınız belgelenmiş olacaktır.

İnsanlar ceza ödemek istemedikleri için E-Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusunu sormakta ve birçok kez E-Devlet üzerinden denemektedirler. Oldukça kolay bir şekilde giriş yaparak adres değişikliği yapmanız mümkündür.

E-Devlette Gerçeğe Aykırı Adres Değişimi Cezası Nedir?

Gerçek dışı bir adres beyanı sağladığınızda 1800 TL ceza ödersiniz. Oturduğunuz adresin dışında başka bir adreste oturuyor gibi görünüyorsanız bu ceza kesindir ve bu tespit edildiğinde gerekli ceza sizlere verilecektir. Bu gibi durumlarda adres beyanı doğru bir biçimde verilmelidir. Örneğin insanlar çocuklarının okulunu belirlemek için, stajlarını belirlemek için ya da işe girebilmek için hatta bazen ekstra burslar alabilmek için birçok kez gerçeğe aykırı adres beyanında bulunmaktadırlar. Bu oldukça yanlıştır ve cezai işlem uygulanması da mümkündür. Devlet bazı dönemlerde bunları kontrol eder ve bu gibi durumlara karşı keskin önlemler alır. Bu durumun pek çok kez yaşanması da yargıya intikal edecektir.

Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Burada duruma göre belge değişikliği de görülmektedir. E Devlette Adres Değişikliği Nasıl Yapılır sorusunun cevabı olarak da bu belgeler gerekmektedir. Hali hazırda boş bir yere yani boş bir adrese taşındığınızda bir belge ihtiyacı gerekmez. Bu sayede rahatlıkla taşınma işlemlerinizi halledebilirsiniz. Burada gereken tek şey taşındığınız adrese dair bir beyan vermenizdir. Bu yeterlidir. 
Bunun dışında eğer taşınacağınız adreste bir başkası veya başkaları yaşıyor gibi görünüyorsa burada yapılması gereken birtakım şeyler vardır. Abonelik sözleşmesi gibi belgeler gerekir. Burada başkalarının da yaşadığı bilinmelidir. Bu evde oturan kişi veya kişilerden biri ile beraber buraya taşındığınıza dair bir beyanat verirsiniz ve ancak o şekilde kabul edilebilir. Ancak bunu sağlayamıyorsanız muhtarınızın ya da apartman yöneticisi var ise apartman yöneticinizin beyanı da iş görmektedir. 

Burada önemli olan adres değişikliğinizi 20 gün içerisinde gerçekleştirmenizdir. Yukarıda verilen durumlara göre şekil alarak 20 gün içerisinde muhtarlığa gitmeniz gerekmektedir. Bazı işlemleri E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi bu her işlem için geçerli değildir. Eğer evde başkaları oturuyorsa burada muhtar devreye girer ve nüfus müdürlüğün için randevu alarak nüfus müdürlüğüne gitmek gerekmektedir. Randevuları https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden size uygun olan bir saatte ve günde satın alabilirsiniz.

https://www.edevletrehberi.net/ 

Editör: Haber Merkezi