Gerek çalışan gerekse ev hanımı bayanların en yorucu işlerinden birisi olan ev temizliği, yorucu ve uzun süren bir eylemdir. Püf noktalarını bilmeden oldukça uzun saatler verdiğiniz ev temizliği, günümüzde bazı püf noktalara dikkat ederek kısa süre içerisinde yapılabilmektedir. Geçmiş zamanlarda alet ve ekipman eksikliğinden kaynaklı olarak ister istemez uzun süren ev temizliği, modern ekipmanlar ve temizlik ürünlerinin yardımıyla hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Çalışan bayanların zaten yoğun bir hayat temposuna girmiş olduğu bu zamanlarda, harika derecede temizlikler yapabilmek için pratik temizleme metotlarını öğrenmeniz gerekiyor. Bu yazımızda Ankara temizlik firmaları tarafından derlenen bazı püf noktalarını paylaşacağız. Küçük ve etkili dokunuşlar ile daha başarılı sonuçlar alabileceğiniz ev temizliğindeki püf noktaları hayatınızı kolaylaştırabilir!

Her gün ev temizlemek oldukça zordur. Özellikle çalışan bayanların izin günlerinde tamamlamaya çalıştığı bu eylem, tüm izin gününüzü temizliğe ayırmanıza neden olmaktadır. Çocuklu veya çalışan anneler uzun ve ayrıntılı temizliğin yerine sık ve küçük işlerle evlerini daha temiz ve daha hijyenik hale getirebiliyor. Pratik temizlik yöntemleri ile etkili ve gözle görülür sonuçlar elde edebilirsiniz.

Salon, mutfak, yatak odası, çocuk odası veya tuvalet gibi alanların temizliği farklılık gösterebilmektedir. Her bir bölge için farklı temizlik teknikleri ve ürünleri kullanılmalıdır. Kendinize daha fazla vakit ayırabilmek için istikrarlı bir şekilde kısa vakitlerde ev temizliği yapmalı, evin genel olarak derli ve toplu görünmesine yardımcı olmalısınız. Bu sayede hem kendinize vakit ayırabilir hem de detaylı temizlik sürenizi kısaltabilirsiniz.

Temizlik Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar

Temizlik yaparken ilk olarak ortalığı toplamaya dikkat etmelisiniz. Dağınıklık, bir evi en kirli gösteren etken diyebiliriz. Özellikle çocuklu evlerde ortalığın dağınık olması sıradan durumlardan sayılmaktadır. Öncelik olarak evinizdeki dağınıklığı toplamalı daha sonra detaylı temizliğe başlamalısınız.

  • Duş sonrasında banyonuzu silmeye ve temiz bırakmaya özen gösterin.
  • Yemek yedikten sonra bulaşık bekletmeyin.
  • Eşyalarınızı ortalık yerlerde bırakmayın.
  • Mutfakta kalan çöpleri toplayın ve tezgahı temiz bırakın.

Bu ve bunun gibi kısa süreli dokunuşlar yaparak evinizin daha derli ve daha toplu olmasını sağlayabilirsiniz.

Mutfak Temizliği Sağlık ve Hijyen Açısından Önemlidir

Mutfak Temizliği

Bir evin en çok kirlenen alanlarından birisi mutfaktır. Gerek yemek artıkları gerekse toz gibi faktörlerden dolayı sürekli olarak temizlenmesi gereken mutfaklar, en fazla süre alan temizlik bölgesidir. Bunun yanı sıra banyo ve salonlarınızın da dağınık kalmamasına özen göstermelisiniz.

  • Mutfak masanızda ve tezgahınızda her zaman kağıt havlu bulundurmaya özen göstermeli, dökülen yemek artıklarını kağıt havlu ile hızlı bir şekilde temizlemelisiniz.
  • Kolay temizlik yapabilmek için parçalayıcı mutfak aletlerini kullanırken iç yüzeylerini yağlamalısınız.
  • Çelik tencere, çaydanlık veya bunun gibi malzemelerde kalan inatçı lekeleri ortadan kaldırmak için sıcak su ve sirke ikilisinden faydalanabilirsiniz.
  • Buzdolabınızda koku oluşumu istemiyorsanız bir çay tabağına kahve telvesi koymalı ve bunu da buzdolabına yerleştirmelisiniz.
  • Özellikle mutfakta yer alan çöp kovalarında koku oluşumu çok fazla olmaktadır. Bu koku oluşumunu ortadan kaldırmak için temizlik şirketleri limon kullanılmasını öneriyorlar. Kullanılmış limonları su ile buzdolabına koyarak dondurmalı ve bunu da çöp kovasına atmalısınız.
  • Amonyaklı sıcak su ile fırın temizliğinizi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sıcak su ile amonyak karışımını geceden fırına koymalısınız. Bunun sonucunda fırın içerisindeki lekeler yumuşamakta ve bir bez yardımıyla kolaylıkla çıkmaktadır.
  • Yemek yaparken tencerenizde yanık mı oluştu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ise bir miktar deterjan ve suyu tencerede karıştırmalı ve kaynatmalısınız. Ortalama 1 saat sonra süngerle rahatlıkla lekeleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Banyo ve Lavabo Temizliğinde Pratik Püf Noktalar

Banyo ve Lavabo Temizliği

Bakteri ve mikrop oluşumuna oldukça duyarlı olan banyo ve lavabolar, düzgün temizlik yapılmaması durumunda sağlığınızı da olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun için banyo ve tuvalet temizliğine özen göstermeli, sık ve kısa süreli temizlik yapmaya dikkat etmelisiniz.

  • Banyo ve lavabo temizliği yaparken ilk olarak zeminde dökülen saç ve kılları toparlamalı, çöp kovasına atmalısınız.
  • Banyo ve lavabolarda yer alan çöp kovalarını kısa süreli aralıklarla boşaltmaya dikkat etmelisiniz.
  • Küvet ve duşakabin temizliğinde krem temizleyici ürünleri kullanabilir veya doğal ürünler ile temizlik yapabilirsiniz.
  • Banyo klozet veya tuvaletlerinizi çamaşır suyu içerikli ürünlerle fırçalamalı ve bol su ile durulamalısınız.
  • Musluk, klozet ve bunun gibi alanları temizledikten sonra kurumaya bırakmalı, en son ayna temizliği ve fayans temizliği yaparak sona erdirmelisiniz.

Temizliklerinizi Etkili Bir Hale Getirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde en çok vakit geçirilen ve en çok kirlenen bölgelerden biriside salon olarak karşınıza çıkmaktadır. Çocuklu ailelerde çocuk odası ve hol bölgeleri de sık kirlenmektedir. Bunun yanı sıra pratik olarak temizlik yapabileceğiniz farklı püf noktalarda bulunmaktadır. Dikkat etmeniz gereken bu noktalar:

  • Halıda oluşan tüy ve koku sorununu ortadan kaldırmak için karbonattan faydalanabilirsiniz. Bu alanlara bir miktar karbonat dökmeli ortalama 1 saat sonra sadece süpürmelisiniz.
  • Parke ve zeminlerde inatçı lekeler var ise bunun için sirke ve ılık suyu karıştırmalı daha sonra bu karışımla yerleri silmelisiniz.
  • Dantel gibi sararma yapan ürünlerinizi kaynamış süte batırarak bembeyaz yapabilirsiniz.
  • Kapı veya kapı çerçevelerinde lekelenme var ise lekeli bölgeye çiğ patatesi ikiye bölerek sürmelisiniz. Diğer tahta eşyalarınızın temizliğinde ise 2 kaşık çayı kaynar suya atmalı ve soğuması sonrasında süngerle silmelisiniz.
  • Tül temizliği yapmak ise oldukça kolay. Çamaşır makinesine 2 kaşık toz şeker atmalı ve tüllerinizi yıkamalısınız.

Ayrıca, detaylı ev temizliği yapmak için vaktiniz yok ise Ankara temizlik şirketi bu konuda size profesyonel bir çözüm sunabilir.

Editör: Haber Merkezi