Türkiye bir deprem ülkesi. Başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde deprem riski var.

İzmir'deki deprem gösterdi ki deprem değil, bina öldürüyor. Çöken binaların etrafındaki pek çok bina ayakta duruyor.

Peki sizin oturduğunuz ev depreme dayanıklı mı? Bunu nasıl anlayacaksınız?

Bu nedenle vakit kaybetmeden binanızın dayanıklılığını ölçmek için risk tespiti yaptırmanız gerekiyor. Eğer şu 7 maddeden biri evinizin oturduğu bina için geçerliyse hemen tespit yaptırmanız gerekiyor.

1-Bina 1999 yılında önce yapıldıysa

2-Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa

3-İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa

4-Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa

5-Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa

6-Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları varsa

7-Bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olma ihtimali bulunuyorsa.

Eğer bu 7 maddeden biri bile varsa mutlaka binanızı kontrolden geçirtmeniz gerekiyor. Deprem dayanıklılık raporuna göre de hareket gediliyor. 

Bina riskli çıkarsa tapuya işleniyor ve yıkılıyor. Tespiti bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara yapıyor. 

Oturan daire sahipleri  dilekçe, tapu durum belgesi ve kimlik fotokopisi ile söz konusu kurum ve kuruluşlara başvuruyor. İncelemeler sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan kurum tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. 

Yapının riskli olduğu tapuya işlenirken hak sahibine de tebliğ ediliyor. Bu tebligatta riskli yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren idarece 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtiliyor.

Riskli yapı, sahipleri tarafından yıktırılmamışsa, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre tanınıyor. B

u süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması isteniyor. 

Riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ile yıktırma işlemleri, mülki amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile idarece yapılıyor veya yaptırılıyor. Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya il müdürlüklerince yıkılıyor veya yıktırılıyor. Bu yıktırmanın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumlu oluyor.
 

Editör: Haber Merkezi