Mutfak dekorasyonunda kullanılan malzemeler ve estetik ürünler, değişen moda anlayışı ile birlikte günden güne farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte her yıl mutfakta bazı renkler öne çıkarken, çeşitli tonlarda spesifik olarak mutfağa sıra dışı bir hava katabiliyor. Mutfaklarda genellikle kullanılan renkler arasında krem, bej ve beyaz tonlar bulunuyor. Klasik renkler olarak adlandırılan bu tonların dışında yenilenen trendleri tercih ederek, mutfağınızı daha iddialı bir şekilde dekore edebilir veya genel olarak mobilyalarınızı daha ön plana çıkarabilirsiniz. Örneğin sezonun trendlerinden olan yeşil seramik modelleri ile farklı renkleri kombinleyerek kusursuz bir dekorasyona imza atabilirsiniz. Mutfağınızda farklı renkler kullanarak yaşam alanınıza canlılık katmak için, sizlere özel olarak hazırladığımız rehber niteliğindeki ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Mutfak Dolaplarında Kullanışlı ve Uyumlu Renkler

Mutfağın genel olarak farklı ve cazibeli görünmesi için renk değişimi yapabileceğiniz en kritik yer olarak dolaplar öne çıkıyor. Kullanım ömürleri oldukça uzun olan mutfak dolapları için belirleyeceğiniz renklerin, uzun yıllar boyunca kalacağını aklınızdan çıkarmadan tercih etmelisiniz. Bunun için aynı zamanda dolapların, duvar ve zeminle olan uyumuna dikkat etmeniz gerekmekte. Mutfağınızın genel olarak pozitif, canlı ve dinamik bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız dolaplarınızda turuncu, sarı ve kırmızı renkleri ön planda tutabilirsiniz. Ortama sıcaklık katacak olan bu renkler ile evlerin en çok kullanılan mutfak bölümünüzü cazibeli kılabilirsiniz.

Mutfak Perdesi ve Tekstil Ürünlerinde Renklerin Enerjisine Güvenin

Mutfağınızdaki renk uyumunun küçük detaylarla bir bütün oluşturduğunu unutmamak gerek. Bunun için mutfaktaki küçük aksesuar ve tekstil ürünlerinin renklerine küçük dokunuşlar yapabilirsiniz. Örneğin klasik sade tonlara sahip perdeler yerine mavi, yeşil veya kahverengi gibi renkleri tercih edebilirsiniz. Mutfak dolaplarınız, zemininiz ve duvarlarınız ile bütünlük oluşturabileceğiniz renkleri seçmeniz, dekorasyonunuzun muazzam sonuçlar vermesine yardımcı olacaktır. Eğer mutfağınız büyükse, yemek masası örtüsü, bulaşık bezleri veya halı gibi ürünlerdeki renklerde de seçici olmanız, ortama küçük detaylarla büyük canlılık katacaktır.

Zemin ve Duvar Renklerinde Trendleri Takip Edin

Mutfağın zemininde ve duvarlarında kullanabileceğiniz yapı malzemelerin renklerine önem verin. Mutfaklarda genel olarak temizliği, hijyeni ve saflığı temsil eden beyaz renkler kullanılsa da yeni trendler ile birlikte artık bu algı yavaş yavaş kırılıyor. Bu sebeple örneğin beyaz zemin kaplama malzemesi yerine yeşil seramik veya mat tonlardaki fayansları tercih edebilirsiniz. Günümüzde ilerleyen teknoloji ve estetik bakış açıları ile birlikte birbirinden farklı renklere sahip zemin kaplama malzemeleri raflardaki yerini alıyor. Bunlar arasından mavi, turuncu ve kırmızı gibi canlı renkleri de tercih edebilir ya da desenli ürünlere göz atabilirsiniz.

Renklerin Ortaya Çıkması İçin Aydınlatmalara Dikkat Edin

Mutfağınızı hangi renkte dekore ederseniz edin, doğru aydınlatma olmadan istediğiniz sonuca tam anlamıyla ulaşmanız mümkün olmayacak. Bu nedenle özellikle mutfağınızın güneş alan kısımların önüne mobilya yerleştirmekten çekinmeniz gerekiyor. Aynı zamanda mutfak dekorasyonunda tercih ettiğiniz renklere göre uygun aydınlatma ünitelerini kullanmanızda büyük fayda var. Örneğin sıcak renkler ilk tercihiniz ise, aydınlatma ünitelerinde sarı ampulleri kullanabilir; dekorasyonunuzda beyaz tonlar hakimse led veya beyaz ışıklarla alanınızı aydınlatabilirsiniz. Aydınlatmalarda kullanılan beyaz ışık daha soğuk bir atmosfer sunarken, sarı ışıklar ortamın samimi ve sıcak olmasına yardımcı olacaktır. Bu yöntemleri sıra spot aydınlatma, lambader, sarkıt avize gibi ünitelerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi