Viktorya döneminde çiçeklerin anlamı ile ilgilenen insanlar, gerçek aşkı temsil eden gülleri düğün buketlerinin vazgeçilmezi haline getirdiler. 

Bununla birlikte, antik Yunan eşleri, kocalarına olan sonsuz sevgiyi simgelemek için genellikle bir gelin çiçeği olarak sarmaşık giyerlerdi. 

Gelin çiçeği, ister lüks bir düğün, isterse bir aile evindeki sade bir bahçe düğünü olsun, artık modern düğün kıyafetlerinin ayrılmaz bir parçası. Bir gelin çiçeği, bir gelin için nihai aksesuardır ve günün genel görünümünü büyük ölçüde geliştirir. Çiçekler şüphesiz bir düğüne görsel güzellik ve romantik bir hava katar, ancak varlıklarının daha derin sebepleri vardır. 

Düğün çiçekleri taşımak, eski Roma'ya kadar uzanan çok eski bir gelenektir. Çiçeklerin genellikle uyandırdığı güzel duygular bu geleneğin yayılmasında ve korunmasında önemli rol oynamıştır. Öyle ki,  dünyanın hemen her yerinde yüzyıllardır süre gelen bu gelenek, gelin düğünlerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. 

Romalı gelinler, çiçeklerin yeni başlangıçları, sadakati ve doğurganlığı temsil ettiğine inandıkları için çelenk veya çiçek parçaları takarlardı. Elbette Orta Çağ'da kullanılan düğün çiçekleri günümüzde kullanılanlarla aynı değildi. Düğün çiçekleri yapılırken güzel çiçekler yerine güçlü kokulu otlar ve baharatlar kullanılmıştır. Bu buketlerin kötü ruhları, kötü talihi, kötü sağlığı uzaklaştırdığına ve gelin ile damat arasındaki şehveti olumlu yönde etkilediğine inanılıyordu. 

Düğün çiçeğinin, hiç de romantik olmayan, kötü vücut kokusunu örtmeye yardımcı olan başka bir amacı daha vardı. Evet, doğru duydunuz; Gelin çiçeğinin rolü de vücut kokusunu örtmekti! Rivayete göre, suyun çok değerli olduğu ve temiz suya erişimin kısıtlı olduğu dönemlerde, ender tuvaletlere en son kadınlar yönelirmiş. Evin sıcak suyla dolu büyük bir küveti var; Bu havuza önce evin erkekleri girdi, sonra kadınlar! Bu nedenle gelin çiçekleri düğünlerde önemli bir rol oynamıştır, çünkü iyice temizlenmemiş kadınlar kötü kokardı. Keskin kokulu farklı bitkilerden yapılan buketler ile gelinin kötü kokusunun yayılması engellenmiştir.

Artık gelin çiçeğinin nasıl ortaya çıktığını ve bu güne kadar nasıl hayatta kaldığını biliyoruz. Peki, gelinler neden düğün çiçeklerini çöpe atar? Kesin bir kanıt olmamakla birlikte, en güçlü rivayet, eski zamanlarda gelin olmanın uğurlu sayıldığı ve gelinlerin çok şanslı sayıldığıdır. Bu nedenle düğüne gelen misafirler, şanslarının kendilerine geçmesini umarak gelinin elbisesinin parçalarını almaya çalıştılar. Bu geleneği sürdürmek, düğünlerde hasarlara ve bazen de istenmeyen yaralanmalara yol açmıştır. Böylece zamanla gelinlik parçaları yerine gelin buketi atma geleneği daha güvenli bir yöntem olarak ortaya çıktı. 

El buketinin kapağı ve çiçeklerin rengi gelinliğinize uygun olmalıdır. Çünkü gelin çiçeği gelinin en önemli aksesuarıdır. Gelin buketi ve düğünün ilk kısmı diğerlerinden öne çıkmamalı, zarafetiyle de adından söz ettirmelidir. Gelinliğinize uygun bir buket almak için tek yapmanız gereken çiçekçinize gidip gelinlik kumaşından bir örnek ve fotoğraf çekmek. 

Gelin buketiniz düğün temanızla ne kadar uyumlu? Örneğin deniz temalı bir düğün planlıyorsanız buketinizi küçük deniz kabukları ve mavi kurdele ile süsleyebilirsiniz. Ya da şık bir otel düğünü planladıysanız gelin buketinizi ışıltılı taşlar ve incilerle süsleyerek temayı zenginleştirebilirsiniz.  Özellikle yaz ve bahar aylarında kır düğünü yapan gelinlerin tercihi olan parlak çiçekler, düğün konsepti için birebirdir. 

Canlı gelin çiçeği ile doğa içinde, yeşillikler içinde bir kır düğünü yapacağınızdan emin olabilirsiniz. Elinize her aldığınızda mis kokulu aromasıyla enerjinizi yenilemenize yardımcı olan canlı gelin çiçekleri, gelini daha kolay ve estetik hale getirmede de etkin rol oynuyor. Düğün çiçeklerinizle aynı türden çiçeklere sahip bir taç kullanarak da kombininizde genel bir uyum yakalayabilirsiniz. Canlı düğün çiçekleri satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey çiçekleri göze güzel gösteren boyalardır. Boyalı çiçekler gelinliğin içine girerek lekelere neden olabilir. Bu yüzden çiçek aldığınız veya sipariş ettiğiniz yerden doğal rengarenk çiçekler hakkında bilgi almanızda fayda var. Canlı çiçeklerin arasına rengârenk tül veya farklı aksesuarlar eklerseniz daha göz alıcı bir görünüm elde edebilirsiniz. Kır düğünü planlıyorsanız; Mor, pembe, kırmızı veya sarı tonlarını ortaya çıkaran mor buketler önerin.