Dünya, binlerce yıldır tüm zenginlikleriyle insanların evi olmuştur. Fakat son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşmenin yanı sıra aşırı üretim ve tüketim alışkanlıkları, insanlığı bir dizi büyük problemle karşı karşıya bırakmış durumdadır. Öyle ki günümüzde Pasifik Okyanusunda sürüklenmekte olan çöp adanın büyüklüğü, pek çok ülkenin yüzölçümünü çoktan aşmıştır. Bu nedenle çevre kirliliğinin yanında “Geri dönüşüm nedir ve geri dönüşüm neden önemlidir?” gibi konular da sıklıkla araştırılır. Çünkü sürdürülebilir bir yaşamın anahtarı olabilecek en önemli kavramlardan bir tanesi, geri dönüşümdür. Bu eylem, yeniden değerlendirilebilir özellikteki atıkların çeşitli işlemlerden geçirilerek üretime tekrar katılması sürecini açıklayan bir kavramdır.

Geri Dönüşüm Yapılan Maddeler Nelerdir?

Geri dönüşüm süreci, dönüştürülebilir atıkların oluştukları ortamda diğer çöplerden doğru şekilde ayrıştırılıp biriktirilmesiyle başlar. Pek çok kamusal alanda belediye ve çeşitli yetkili kuruluşların yerleştirdiği farklı atıklara özel olarak tasarlanmış etiketli konteynırlar bulunur. Ev ve iş yerlerinde toplanan geri dönüşüm malzemeleri, bu büyük konteynırlara atılarak sürecin devamlılığı kolaylıkla sağlanabilir.

Teknolojik yenilikler, her geçen gün daha fazla atık materyalin değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Bu konuda devletlerin de çeşitli yasal düzenlemeleri bulunur. Kişisel olarak atık ayrıştırma işlemi yapılırken bu materyaller içerisine sıvı ve yiyecek artıklarının karışmamasına dikkat edilmelidir. Güncel olarak en sık geri dönüşümü yapılan maddelerin bazıları şunlardır:

● Organik atıklar (genellikle kompost gübre yapımında kullanılır)
● Cam, metal, kâğıt ve karton ambalajlar
● Plastik atıklar
● Tekstil atıkları
● Piller ve akümülatörler
● Ahşap ve demir gibi inşaat atıkları
● Elektronik atıklar
● Kimyasal atıklar

Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

Geri dönüşüm, önemini çöpe gidecek pek çok değerli atığın yeniden kullanılabilmesini sağlamasına borçludur. Bu eylemin ekosistemin devamlılığı açısından pek çok olumlu katkısı bulunur. Az kullanılmış ya da ömrünü tamamlamış pek çok ürün, bilinçsiz şekilde çöpe atılır. Bu materyallerin geri dönüşümle fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak ham maddeye çevrilip yeniden imalata sokulması sürdürülebilirliği mümkün kılar. Farklı endüstriyel üretim süreçlerinde de büyük miktarda geri kazanılabilir atık meydana gelir. Geri dönüşümün başarıya ulaşması için yalnızca sınırlı bir topluluğu değil, tüm dünya nüfusunun katkısı ve farkındalığı gereklidir.

Geri Dönüşümün Faydaları Nelerdir?

Geniş kitleler farkındalık kazanıp geri dönüşüm eylemini benimsediğinde çevresel ve ekonomik ölçekte pek çok kazanım gerçekleşir. Geri kazanım yoluyla stok fazlası olarak nitelendirilen tonlarca değerli malzemenin çöpe gitmesi engellenebilir. Böylece gerçek çöplerin depolanması ve bertarafı için de daha az alan kirletilir. Tamamen geri dönüştürülmüş havlular gibi çevre dostu olan ürünler, hava ve su kirliliği yaratan kimyasalların üretim sürecinden çıkarılmasını sağlar. Geri dönüşümün artışı, hava ve suya salınan kirleticilerin azalışı anlamına gelir.

Green Petition İle Geri Dönüşüme Nasıl Katkı Sağlayabilirsiniz?

Green Petition, yeniden değerlendirilen plastik ve tekstil atıklarından üretilen çevre dostu ürünleriyle öne çıkar. Tamamen geri dönüştürülmüş ipliklerle tasarlanan yeni nesil Green Petition havlu ve peştamaller, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kullanıcılara sunulur. Bir havlu dokunurken 5 atık tişört kumaşından elde edilen kendiliğinden boyalı pamuk iplikler kullanılır. Üretimin hiçbir aşamasına zararlı kimyasal boya ya da renklendiriciler katılmaz. Green Petition, tek bir plaj havlusu üretirken 5000 litre su tasarrufu sağlar. Marka, üretimde benimsediği çevre dostu ilkeleri sayesinde kullanıcılarının da bu ortak eylemin bir parçası olmasını sağlar.