Halılar ev dekorasyonunun tamamlayıcı etkisini üzerinde taşıyan eşyalardır. Evlerin olmazsa olmaz eşyalarından biridir. Mermer, ahşap ya da laminat olan zeminin üzerine serilir. Zeminin daha şık olmasını ve eşyalarla uyum içerisinde görünmeyi sağlar. Bunların yanında eski zamanlarda farklı tür ve işleyiş tarzı olan halılar, koltukların üzerinde de yer alır ancak bu yakın çağda pek fazla görülen bir durum değildir. Yakın çağda daha klasik ve modern halılar tercih edilmektedir.

Halı Çeşitleri Nelerdir?

Halı çeşitleri kendi içerisinde birçok kategoriye ayrılır. Kullanım alanına, üretim şeklinde, stillerine, dokularına, şekillerine, iplik türlerine göre, motiflerine göre gibi birçok alanda birbirinden ayrılmaktadır. Kullanım alanına göre denildiğinde evin neresinde nasıl kullanılacağı anlamına varılır. İplik türü denildiğinde yün, pamuk, ipek gibi türlerde yapıldığı anlaşılır. Motiflerine göre denildiğinde üzerindeki işlemelerden yola çıkılarak yorum yapılır. Stillere göre modern, klasik, vintage olarak ayrılır. Şekillerine göre dikdörtgen, oval, yuvarlak gibi kategorilere ayrılmaktadır.

Halılar Evlerde Nasıl Kullanılır?

Salon yani oturma odası halısı; oturma odasının rengine, şekline ve renk uyumuna göre seçilir. Daha çok ihtişamlı ve göz alan bir tarzı vardır. Yolluk halı; daha çok evlerin koridorlarında ve mutfaklarında kullanılır. Paspaslar, kapı önlerinde kullanılır. Bu da eve giren kişilerin ayakkabılarının temizlenmesini sağlamaktadır. Balkon halıları balkonda bulunur, ince tarzdadır ama dış mekanda bulunduğu için hava koşullarına uygun şekilde tasarlanmıştır. Çocuk halısı, adından anlaşıldığı gibi çocuk odalarında bulunur. Bundan dolayı lekelere dayanıklı ve sağlık koşullarını içerisinde barındırmalıdır.

Diğer Halı Çeşitleri ve Evlerde Kullanımı

Banyo halısı banyoda bulunur. Su ile sürekli temas halinde olacağı için suya dayanıklı olmalı ve kaygan bir yapıya sahip olmaması gerekir. Sürekli ayak altında olduğu için temizliği kolay ve taşınabilirliği hafif olmalıdır. Mutfak halısı mutfaklarda, en çok ayak basılan yerde bulunur. Bunların dışında yemek yapılan ve çoğu zaman yenilen yerdir. Bundan dolayı lekeye dayanıklı, kir tutmayan, taşıması kolay ve kolay yıkanabilir olması gerekir. Yatak odası halısı, yatak odasında yani dinlenmek ve rahatlamak için bulunulan odada yer alır. Bu yüzden dokusu ve konforu önemlidir. Oturma odası halı modelleri için https://www.hali.net/ ten inceleyebilirsiniz.