Yaşam alanlarından işyerlerine kadar mekanı kullanan kişilerin estetik ölçüleri kıstas olarak kabul edilirken sosyal mekanların tasarımındaysa genele hitap edecek tasarımlar yapılır. Estetik ölçütler kişiden kişiye değiştiği için iç mimar tasarım sürecinde müşterisiyle her uygulama adımını görüşür ve kullanıcının beklentilerine göre tasarımlar yapmaya çalışır. İç mekanın yapısal düzenini değiştirecek yepyeni bir kurgu oluşturmaya çalışırken yalnızca estetik anlamda şık bir mekan oluşturmaya çalışmayan iç mimarlık firmaları ayrıca kullanıcıların konforunu ve günlük ihtiyaçlarını da düşünür.

Donanım, mekan ve insan merkezli olmak üzere mekanı kullanacak insanların ihtiyaçlarını, en uygun donanım alternatifleriyle karşılamaya çalışan iç mimari ayrıca otel dekorasyon gibi yapısal düzenlemelerle de ilgilenir. İnşa amacı fark olsa bile kapsamlı yapısal değişimlerle mekanın yeni bir amaçla kullanılmasını sağlayabilecek kadar kapsamlı yapısal düzenlemeler yapabilen iç mimarlar kısacası mühendisliği ilgilendiren teknik konularda da bilgi sahibidir. Her zaman için kullanıcıların mekanda geçirdiği zamandan görsel anlamda keyif alması, mekan içindeyken kendini rahat hissetmesi ve günlük işlerini minimum enerji harcayarak yapabilmesini sağlamayı hedefleyen iç mimaride proje sürecinden uygulamaya dek işin ekonomik yönüyle de ilgilenilir. Projenin bütçe planlamalarını yapan iç mimar bu aşamanın ardından uygulamaya geçildiğinde de, ilk günden itibaren tüm uygulama sürecinin planlanan bütçeyi aşmadan önceden hesaplanan şekilde sürdürülmesini sağlar.

Son senelerde ülkemizde iç mimariye gösterilen önemin artmasıyla birlikte İstanbul merkezli olarak pek çok mimarlık firması kurulmaya başlandı. Bu firmalar içinde Yapı Stüdyo gibi ödüllü projelere imzasını atan başarılı firmalar da olduğu için ev ve işyerleriyle ilgili her türlü talebin karşılanması artık çok daha kolay bir hale geldi. Eskiden olduğu gibi yüklü harcamalar yapmaya gerek olmadan, bütçeye göre tasarım ve uygulama alternatifleri değerlendirilebilir. İç mimarinin ilgilendiği en önemli konulardan birisi yapısal ve mekânsal problemleri ekonomik yoldan aşmak olduğundan, bu tip profesyonelliği esas alan mimarlık firmalarıyla çalışarak yüklü harcamalar yapmadan da şık ve konforlu bir mekana sahip olunabiliyor.

Editör: Haber Merkezi