İş arayanlar, iş sitelerini dolaşarak ve toplu olarak özgeçmişlerini göndermek için çok fazla zaman harcayabilirler, bırakın bir görüşmeye girmeyi, işverenin yanıtını bile düşünmeden. 2014’te Brandon Hall Group tarafından yapılan araştırmaya göre, işverenler hem sosyal medya ağlarından hem de iş kurullarından iş başına 102 ila 137 başvuru alıyor.

Etkili iş arama ve işverenin ilgisini çekmek için dikkatli düşünme, araştırma ve strateji gerekiyor. İş aramanızı en üst düzeye çıkarmak ve sizi istediğiniz kariyer yoluna sokmak için bu beş adımı izlemeyi dikkate alın.

1. İş arama kriterlerinizi anlayın

Şirket kültürü, maaş veya belirli bir iş pozisyonu olup olmadığı konusunda ilk beş önceliğinizi belirleyin. Bir İK yazılım şirketi olan Ceridian'da yetenek edinme ve geliştirme başkan yardımcısı Paul Sandusky, “Bir çalışan olarak sizi neyin motive ettiğini anlarsanız, uygulamalarınızı becerilerinize ve hedeflerinize uygun fırsatlara yönlendirmek daha kolay olacaktır” diyor.

Ayrıca esnek olun. İşyeri derecelendirmeleri ve iş inceleme sitesi Glassdoor'daki kişilerin başkan yardımcısı Mariah DeLeon, “Özgünlüğünüzün, hayalinizdeki şirkette hayalinizdeki işe mal olmasını istemezsiniz” diyor. DeLeon, çalışmak istediğiniz bir şirkette bir iş için görüşme yaptığınız noktaya gelirseniz, ancak bu tam olarak uygun değilse, uzmanlığınız ve orada çalışma arzunuz hakkında insan kaynakları veya işe alım görevlisi ile samimi olmanızı öneriyor. O şirkette her zaman daha iyi bir fırsatın ortaya çıkma olasılığı vardır.

2. Kriterlerinizi karşılayan işlerin bir listesini oluşturun

Bir işte aradığınızı ifade edebildikten sonra, aramanızda size rehberlik etmesi için bu kriteri kullanın. Bilgileri takip etmek için bir liste oluşturun. Sheryl Sandberg, Harvard İşletme Okulu’ndan mezun olduğunda iş aramasını düzenlemek için bir Excel elektronik tablosu kullandı. Size en uygun formatı kullanın.

3. İş tanımını en ince ayrıntısına kadar okuyun

İş aramanız sırasında iş tanımının okunması önceden zaman alabilir, ancak uzun vadede önemli bir zaman tasarrufu sağlar; olası bir aday olmadığınız işlere başvurmayacaksınız.

Sandusky, "Şirketler, ister belirli bir üniversite derecesi ister belirli bir iş deneyimi olsun, zorunlu gereksinimleri konusunda genellikle sınırlı esnekliğe sahiptir" diye açıklıyor. "[Ancak] işi yapabileceğinizden eminseniz bir pozisyona başvurmalısınız, sadece becerilerinizin veya deneyimlerinizin eldeki fırsata nasıl uygulanabileceğini tam olarak açıklamaya hazır olun."

4. Özgeçmişinizi ve kapak mektubunuzu özelleştirin

Şirket, pozisyon, anahtar kelimeler ve iş gereksinimleri hakkında konuşmak için hem kapak mektubunuzu hem de özgeçmişinizi şekillendirin. Sandusky, özgeçmişinizin birden fazla "versiyonuna" sahip olmanın, deneyiminizi belirli bir role veya sektöre uyarlamanın etkili bir yolu olabileceğini söylüyor. Bunun gibi (görmek için bu bağlantıyı açın) profesyonel özgeçmiş hazırlama hizmetleri faydalı olabilir.

5. Yönlendirme ağınızı etkinleştirin

Birçok iş ilanının reklamı yapılmaz, bu nedenle ilgili sektör etkinliklerine ve konferanslarına, kariyerle ilgili derslere ve seminerlere, mezunlar etkinliklerine veya eğitim oturumlarına katılmak size fayda sağlayabilir. İnsanlara aradığınızı bildirin ve açık pozisyonlar hakkında sorular sorun. İnsanlara iş aradığınızı bildirin ve açık pozisyonları sorun.

Ayrıca, aradığınızı arkadaşlarınıza bildirin, deneyiminiz ve becerileriniz hakkında bilgilendirilmiş bir fikir sağlamak için özgeçmişinizi e-postayla gönderip gönderemeyeceğinizi sorun. Şanslıysanız, arkadaşlarınızdan en az biri, herkesi tanıyan ve rehberlik edebilecek veya işinize ilk adımı atabilmenizi sağlayacak birkaç kişiyi tanıyan insanlardan biridir.

Bir iş bulmak söz konusu olduğunda sihirli bir mermi olmasa da, iş aramanızı nicelikten ziyade kaliteye odaklamak ve ilişkilerinizi harekete geçirmek ilerlemenin bir yoludur.

Editör: Haber Merkezi