Sarı Mehmetli Caddesi'nde oturan 7 çocuk, 35 torun sahibi Sami Helvacıoğlu, askerlik görevini 1950 yılında tamamladıktan sonra ilçede arıcılıkla uğraşmaya başladı. Askerde arşive merak duyan Helvacıoğlu, terhis olduktan sonra Tomarza merkezinde hayatını kaybedenlerin önce isim ve soy isimlerini, daha sonra temin ettiği vesikalık fotoğraflarını arşivlemeye başladı. Helvacıoğlu, arşivinde 9 bine yakın fotoğraf, 10 bine yakın da ölenlerin isimlerinin olduğunu söyledi. Tomarza'da hayatını kaybeden kadın ve erkeklerin fotoğraflarını ayrı ayrı oluşturduğu katalogda sakladığını ifade eden Sami Helvacıoğlu, şöyle konuştu:

"Çocukluğumdan beri yazmayı seven bir kişiyim. Zaman zaman meteoroloji notları alırdım. Askerlik görevinin ardından geldiğim Tomarza'da ölenleri ajandama not etmeye başladım. Daha sonra fotoğraf yaygınlaşınca ölenlerin fotoğraflarını almaya başladım. 1954 yılından beri Tomarza merkezinde ve mahallerinde ölenlerin resimlerini saklıyorum, notlar alıyorum. Bazı resimleri cenaze evinden kendim istiyorum, bazen de oğlumu cenaze evine gönderip resmi istetiyorum."

Helvacıoğlu, büyük oğlu İlhan'ın da bu işte kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek, "Torunlarım da arşivlerimle çok ilgileniyor. Arşivimi ölenlerin çocukları, torunları gelip görüyor. Hayatında hiç dedesini görmeyen torunlar, arşivimdeki resimlerden dedesini görüyor. Duygusal anların yaşandığı zaman çok fazla oluyor. Benim çocuklarıma en büyük mirasım, merakım nedeniyle oluşturduğum bu arşiv" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi