Bir sosyal medya hesabında Konya’dan geldiği iddia edilen toprağın yarım kilosu 35 liraya, farklı bölgelerden getirildiği iddia edilen yarım kiloluk bir karışım ise 100 liraya satılıyor.

Uzmanlara göre bu durum, hiçbir mineralin eksikliğini gidermediği gibi kabızlık, bağırsaklarda parazit, cıva zehirlenmesi ve yetişkinlerde cinsel istek azlığına dahi neden olabiliyor.

Birçok soruna neden oluyor

Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor. Ancak uzmanlara göre bu durum, hiçbir mineralin eksikliğini gidermediği gibi kabızlık, bağırsaklarda parazit, cıva zehirlenmesi ve yetişkinlerde cinsel istek azlığına dahi neden olabiliyor.

Nedeni beslenme yetersizliği

Çocuklarda pika sendromunun yüzde 5-10  oranında görüldüğünü ifade eden Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Çetin Timur, pika sendromunun ağır nörolojik bozukluklara dahi neden olabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Sosyoekonomik durumu ve eğitim düzeyi düşük olan toplumlarda pika sendromu daha sık görülüyor. Bunun nedeni de gelişmiş ülkelere göre beslenmenin olumsuz etkileniyor olması. Maddi durumları yetersiz olduğu için kırmızı et, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların tüketimi azaldığı için bu elementlerin alınması da azalmakta ve dolayısıyla pika dediğimiz tablo da sosyoekonomik düzeyi düşük olan kesimlerde daha fazla görülmektedir. Bunun düzeltilmesi için kişilerin sosyoekonomik durumunun düzeltilmesi, eğitim durumuna yükseltilmesi, yani toplumun bu konuda eğitilmesi ve toplumun ekonomik durumunun düzeltilmesi ile pika oranı da azalır."

Etkisi yedikçe daha sonra yavaş yavaş çıkmaya başlıyor

Pika sendromu olanlarda cıva zehirlenmesi, ağır nörolojik bozukluklar, bağırsaklarda parazit ve yetişkinlerde libido kaybının görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Timur, sözlerine şöyle devam etti:

"Toprakla birlikte parazitleri, parazit yumurtalarını alabiliyorsun, cıva ya da kurşun zehirlenmesine maruz kalabiliyorsun. Bunların etkileri de kısa sürede gözükmüyor. Yedikçe daha sonra yavaş yavaş çıkmaya başlıyor. Ağır nörolojik bozukluklar meydana gelebiliyor. Çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, eğitim başarısında düşme gibi tablolar sık gözükebiliyor yani akademik başarılar da azalıyor, çocuğun büyümesi geri kalıyor."

Büyüklerde libido kaybı gelişebiliyor

Sendromun yetişkinlerdeki etkisine de değinen Uzm. Dr. Timur, "Büyüklerde yine libido kaybı gelişebiliyor, ya da cinsel yetersizlik gelişebiliyor. Yani çok farklı bir de ciddi bir durum söz konusu, bunun önlenmesi ve müdahale edilmesi lazım” dedi.

PİKA SENDROMU NEDİR?

Pika sendromu, halk arasında toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Tam olarak yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen bu hastalığın nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır. Vücutta bu elemenletlerin eksikliği bireyde önüne geçilmez bir toprak ya da başka bir madde yeme isteği doğurmaktadır.

Toprak, kâğıt, pil, kireç, kum, kurşun kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi ya da ile ortaya çıkan bu durum çocukların dünyayı tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gerekir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilir hatta bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşılmaktadır.