İslam'da kadının miras hakkı 2'ye 1'dir

Soru: Hocam dinimizde kadının yeri nedir? Erkek çocuğa mirasta neden fazla pay veriliyor? Şahitlikte neden 1 erkek şahite karşılık 2 kadın şahit kabul ediliyor. Vefat eden kişi isterse mirasının tamamını kızına bırakabilir mi? 

(Meliha Şenyıldız)

Cevap: İslam'dan önceki toplumda kadınlara değer verilmez, hatta kız çocuklarını diri diri toprağa gömerlerdi. İslamiyet bu kötü adetleri kaldırmıştır. Müslümanlıkta kadın bir sultandır. İslam dini kadına çok değer vermiş, erkeğe ise çok sorumluluk yüklemiştir. İslam hukukunca bir kadının para kazanmak, çalışmak zorunluluğu yoktur. Bir kadın evli ise eşi hanımının ve çocuklarının yemesini, içmesini, giyinmesini, tüm giderlerini karşılamak zorundadır. Bir kadın zengin olabilir, ancak kendi malından eşine yardım etmek yükümlülüğü yoktur. Eşi yoksa babası, ailesi, kardeşleri kadına bakma yükümlülüğü taşır. Her türlü giderlerini, ihtiyacını kocasının gidermesi gerekir. Peygamber efendimiz kadın haklarına çok değer vermiş ve bir hadisinde; "Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı merhametli olanınız" buyurmuştur. 

Veraset hususuna gelince... İslam'ın islah edip, düzelttiği müesseselerin biri de miras hukukudur. Arap cahiliye döneminde Araplar da olmak üzere Çin, Roma, Japon hukukunda da kadınlar mirastan mahrum edilmişlerdir. Miras yalnız erkek çocuklara intikal eder, kız çocukları mahrum edilirdi. 

İslam hukuku buna da bir esas getirdi. Nisa suresi 11. ayeti miras ayetini anlatır: "Allah çocuklarınız hakkında erkeğe 2, kadın hissesi kadar tavsiye eder" buyuruyor. İslam'ın çizdiği hayat prensibine göre kızın çalışıp kazanma zorunluluğu yoktur. Kadın kendi malını evin ihtiyacı için harcama zorunda da değildir.

Şahitlikte neden 1 erkek 2 kadın?

İslam hukukunun temelini temsil eden hususlar vahye dayanır. Anahtarlarıyla Kuran'da yer alır. Hükümler yaratılışına en uygun olanıdır. Kuran'daki hükümler incelendiğinde ilk göze çarpan husus insanın hem bedeni, hem de ruhi yapısı dikkate alınmış olmasıdır. Şahitlikle ilgili ayeti kelime şöyledir: "Erkeklerinizden 2 şahit tutun. Eğer 2 erkek bulunmazsa şahitlerden razı olacağınız 1 erkek, biri unuttuğunda, şaşırdığında diğeri ona hatırlatacak 2 kadın olabilir." Bakara suresi 2/282.

Burada kadının yaradılışı ile doğrudan alakalıdır. Ve onun psikolojik yapısının bir gereğidir. Kadının mizacı heyecandır. Kadınlar merhamet ve şefkat tarafı ağır bastığı için hadiselere sezgi ile yaklaşır.

Vefat eden baba veraset dağıtımında haksızlık yapmaz. Peygamber efendimiz bu hususta "Allah'tan korkun, çocuklarınız hususunda adil olunuz" buyuruyor. Yine Peygamber efendimiz, "Çocuklarınız arasını eşit tutun. Bu hususta beni şahit kılmayın. Ben zülme şahitlikte bulunmam bu doğru değil. Ben ancak hakka şahitlik ederim. Çocukların haklarından biri de aralarında eşit davranılmasıdır." Tirmizi hadisi rivayet etmiştir.   

Namaz kılarken başın da örtülmesi gerekir

Soru: Ben dinini düzgün bir şekilde yaşamaya çalışan bir kadınım. 5 vakit namazımı kılıyorum. Kandil günleri ve mübarek aylarda orucumu tutuyorum. Hocam, evde tek başıma namaz kılarken de başımı örtmeli miyim? Kısa kollu gömlek giymemin bir sakıncası var mı? Duvarda babamın ve kardeşlerimin resimleri var. Namaz kılarken onların mahsuru var mı? Sağolun hocam, Allah razı olsun.

(Kadriye Karapınar)

Cevap: Ergenlik çağına ulaşmış bir kadının mahremi olmayan erkeklerin yanında olduğu gibi namaz kılarken de vücudunun dinen örtmesi gereken yerlerinin tamamını örtmesi gerekir. Baş da örtülmesi gereken yerlerdendir. Hazreti Ayşe'den rivayet edilen hadiste "Allah Resülü şöyle buyurmuştur: "Allah ergenlik çağına ulaşmış kadının başörtüsüz namazını kabul etmez.( Ebu Davut, salat 87)"

Hazreti Peygamber eşlerinin namaz kılarlarken başlarını örttüklerini, kendisinin de başı açık namaz kılan genç kızları uyardığını ve bluğa eren kadınların başlarını örterek namaz kılmalarının gerektiğini belirtmiştir.  (Ebu Davut, salat 87)

Resimler birer hatıradır. Evde bulunmasında bir sakınca yoktur. Onları evinizin herhangi bir köşesine asabilirsiniz. Kıble tarafına yani namaz kılarken karşınızda olması daha fazla dikkatinizi dağıtır. Namazta adapte olamazsınız. Bu nedenle kıble tarafındaki resimleri evinizin herhangi bir köşesinde görebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi