Koronavirüste hızla artan vaka ve ölüm sayıları nedeniyle alınan tedbirlerin devamının da gelebileceği belirtildi

Salgının hız kesmemesi durumunda alınması planlanan kararların masada olduğu, iki hafta içinde vaka ve ölüm artışında düşme yaşanmaması halinde bunların uygulamaya sokulacağı ileri sürüldü.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, Bilim Kurulu üyesi, Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın'la yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesine taşıdı. Yazıdan öne çıkan bölümler şöyle:

- Eğer 10 gün içinde vaka sayısında bir düşüşle karşılaşmaz isek daha fazlası gelir. Adliyeler ve bazı kamu kurumları dahil edilmedi, onlarda da kapanma devreye sokulur…

- Sorunun İstanbul’da gittikçe içinden çıkılmaz hale geldi. Baskılanmaz ise daha büyük boyuta ulaşacak. Eğer böyle giderse bunların daha çok iyi günlerimiz olduğu görülür.

- Toptan kapanma yerine önerisi daha önce bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan, kendisinin de Azerbaycan’da uygulamasına bizzat tanıklık ettiği sistem… Buna göre sokağa çıkmak isteyen kişi daha önce belirlenen merkeze bir SMS yolluyor ve “Şu saatler arasında, şu adreste bulunmam gerekiyor” deyip izin istiyor. Merkez ise o saatlerde gideceği yerde yoğunluk yoksa belirlenen saatler içinde orada bulunmasına izin veren bir SMS yolluyor. Diyelim ki daha fazla süreye ihtiyacı var; yeni bir SMS mesajı ile ek süre isteme hakkına da sahip oluyor, ancak gerekçesini de bildirmesi gerekiyor. Sokakta polis çevirdiğinde de izin SMS’lerini gösterip cezadan kurtuluyor.  Prof. Dr. Akın, bunun çok iyi çalışan HES kodu sistemi içinde de yapılabileceğine dikkat çekti.

- Bu aşamada şu önerisini de dile getirmekten kaçınmadı:  “Tüm eğlence mekanlarının kesinlikle, hem de uzun vadeli kapanması gerekir. Düğünlere çok yakınlarının gelmesi ve sayının 50’yi geçmemesine yönelik bir düzenleme yaptık, ama olmuyor düğünlerin tamamen yasaklanması lazım. Çünkü nikahta sınırlı sayıda kişi bulunuyor ama evdeki eğlence engellenemiyor. Düğün ve nişan kesin yasaklanmalı…”

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberinde ise salgının hızının tamamen kesilmemesi halinde, hafta sonu tamamen yasak getirilmesi veya sokağa çıkma yasaklarının belli saatlerde hafta içine de kaydırılmasının planlandığı ifade edildi.

Ayrıca bazı illerde, vaka bulunan binalara ‘uyarı tabelası’ asılma uygulamasının, diğer illerde de yapılabileceği belirtiliyor. Ev ziyaretlerinin yasaklanması da tartışılıyor.

Editör: Haber Merkezi