İzmir'de depremzedeler için yapılan erzak ve "Bir Kira Bir Yuva" kampanyasında 24 saatte toplanan yardım miktarı açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, düzenlediği basın toplantısında şu açıklamaları yaptı:

- 8 bin 533 personel sahada hizmet vermeye devam ediyor. 

- 786’sı İzmir Büyükşehir Belediyesi, bin 200 civarında AFAD tarafından kurulmuş çadırda vatandaşlarımız yaşamlarını sürdürdürüyor. 

- Bugün itibarıyla 253 seyyar tuvalet, 120 duş kabini, 3 çamaşırhane de depremzedelerimizin hizmetine sunuldu. İlçe belediyelerimizin verdiği destekle 4 Kasım itibarıyla 27 bin 475 kişilik yemek servis edildi.

- Gerçekten olağanüstü büyük bir hizmet var ortada. Çadırlarda yaşayan vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını giderecek her türlü hazırlık yapılmış durumda. Neredeyse festival alanına dönmüş vaziyette. Sabahın erken saatlerinden itibaren açık büfe kahvaltılara kadar her şey vatandaşımız hizmetinde.

- Halkın Bakkalı üzerinden depremzedelere ulaştırmak üzere yardımseverler tarafından satın alınan erzak paketlerinin tutarı 13 milyona yaklaştı.

- Orada da olağanüstü büyük bir duyarlılık var. Muazzam bir katılım var. Sadece 81 ilden değil 340 ayrı noktadan tespitini yapabildiğimiz, dünyanın başka yerlerinden çeşitli kıtalardan destekler alıyoruz.

- Dün açıklanan bir kira bir yuva kampanyasının 24 saat dolmadan 10 milyon 180 bin TL ulaşmış durumda. Bu bin 100 hanenin 5 aylık kirasını ödeyecek noktaya gelmiş durumdayız*

- Hiçbirimiz bu kadar büyük bir rakamın taahhüt edileceğini düşünmemiştik. Bu yaratılan olağanüstü dayanışma duygusu için teşekkür ederim.

- Ağır hasar olan, yıkım kararı alınmış olan ve yıkılmış olan 3 bin 680 hane var. Toplamda en az bin 110 hane için 5 aylık kira bedeli yardımlarla garanti altına alındı.

-  Beş yıldızlı binada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 23,5 hissesi vardı. Büyük hissedar ile görüştük. Bu 380 odanın tamamını en az üç ay vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Oteldeki 380 oda depremzedelerimiz için yarından itibaren kullanılabilir durumda.

- Uzundere’deki 4 bloğun, 56 dairenin hemen yarın açabilecek durumda, ufak eksikliklerin giderilmesiyle toplamda 224 konutu da bu 380’in üzerine ilave edebilirsiniz. Gaziemir’de eski semt terminalindeki alanda her biri 25’er metrekarelik 58 adet yaşam alanı depremzedeler için kullanılacak.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD’a rica ediyoruz. Bin 762 depremzedemizin ismini verirlerse biz bu isimleri bu kaynağımızla buluşturacağız. İsimleri aldığımız andan itibaren yerleştirmeye başlayacağız.

- Uzundere konutlarındaki 224 konutumuzun çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak-fırın, karyola ve yatak ihtiyaçlarını da biz temin edeceğiz.

Soyer'in sözünü ettiği otelin İzmir'deki Hilton olduğu bildirildi.