Kişiler biraz da çevreleri ve kültürleri ile vardır. Toplumlar da aynı şekilde kendilerine has gelenek ve görenekleri ile var olurlar. Lokma tatlısı ve İzmir lokmacı böyle bir kültürün ve bu kültürle dokunmuş bir çevrenin ürünüdür. Böyle olduğu içindir ki o aynı zamanda bizi ve insanımızı temsil eden bir lezzettir.

Lokma Tatlısı Nedir?

Yurdumuzda ve özellikle Ege yöresinde çok bilinen ve çok sevilen bir yiyecek olan lokma tatlısı bu yörede çok yaygın olmasının yanında aynı zamanda bölgesel ve kültürel yapı içinde önemli bir yer edinmiş durumdadır. Öyle ki lokma tatlısı Ege'de İzmir lokması olarak tanınmış durumdadır.

Bugün İzmir lokma deyince akla gelen bu nefis ve doyumsuz lezzet tarih içinde de kendisine geniş bir coğrafyada ve çeşitli toplumlarda hep yer edinmiştir. Ancak çıkış yeri Anadolu olduğu kadar, en çok sevildiği ve benimsendiği coğrafya da Anadolu olmuştur.

İzmir Lokma Nelerden Meydana Gelir?

İzmir lokma denince akla gelen bu değerli lezzetin bunca çok sevilmesinin ve benimsenmesinin altında değişik nedenler yatıyorsa da galiba asıl belirleyici faktör muhtevasının çok kucaklayıcı ve insancıl oluşudur. Gerçekten de o hem herkesin kolayca erişebileceği malzemelerden oluşmakta ve aynı zamanda herkes için rahatça tüketilebilecek temel besin maddelerinden ağırlıklı olarak meydana getirilmektedir .

İzmir lokma; un, maya, su ve tuz karışımı ile hazırlanan hamurun, artık gelenekselleşmiş olan küçük parçalar ve şekiller halinde ateşte iyice kızdırılmış yağa atılıp kızartılması ile pişirilir. Yine önceden su ile şekerin kaynatılması yolu ile elde edilmiş olan sıcak şerbet konularak tatlandırılır.

Böylece elde edilen ve servise hazır hale getirilen İzmir lokma fiyatı, malzemelerinin herkes tarafından kolaylıkla erişilebilir oluşu kadar aynı zamanda herkes tarafından sevilmesini kolaylaştıran temel malzemelerden oluşmaktadır.

Kültürel Bir Olgu Olarak İzmir Lokma

İzmir lokma ağız tadı olarak bir zenginliğimiz olduğu gibi aynı zamanda cemiyet hayatımızın da vazgeçilmezlerindendir. Sünnet cemiyetlerinden mevlid törenlerinde kandillerde ve cenaze törenlerinde ilgili cemiyete katılan misafirlere sunulan ve bu anlamda kültürel yapıların ve gelenek denilen olayların vazgeçilmez yiyeceği durumundadır.

Sıcak sıcak ve çıtır çıtır haliyle nefis bir tat olan İzmir lokma sonuçta ağzımızın tadı olduğu kadar cemiyet hayatımızın da bizi birbirimize bağlayan temel dokusu durumundadır.

Editör: Haber Merkezi