Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir, öğrencilik hayatının geçirilebileceği en güzel şehirlerden. Tam bir öğrenci dostu olan İzmir deniziyle, tarihiyle ve de hoşgörülü insanlarıyla öğrencilerin çok rahat ettiği şehirlerimizden biri. Ancak İzmir’e öğrenci olarak gelenlerin akıllarına şu sorunun geldiğini duyar gibiyiz; İzmir’de yurtta kalmak mı yoksa ev tutmak mı daha avantajlı? Hem öğrencilerin hem de ailelerinin yakından merak ettiği bu sorunun cevabını avantajları ve dezavantajlarıyla gelin daha yakından görelim.

Öncelikle İzmir’de öğrenci olmayı tercih ettiğiniz için sizleri tebrik ediyoruz. İnanıyoruz ki burada biriktirdiğiniz anıları hayatınız boyunca unutamayacaksınız. Fakat yolun başında yeni bir şehre taşınmanın heyecanı da çoktur. Hele hele o şehre daha önce hiç gitmediyseniz bu sorunun cevabı daha da önem kazanır. Kiralık ev tutmak mı yoksa yurtta kalmak mı?

Yurtta Kalmak Mı Ev Kiralamak Mı?
Ailenizden belki de ilk defa ayrılıyorsunuz. İlk defa ayrı bir şehirde uzun yıllar onlardan ayrı kalacaksınız. Sizi harika bir gelecek beklediği gibi sorumluluklarınız da artacak. Çünkü kirada kalmanın bazı avantajları olsa da faturasından aidatına, temizliğinden güvenliğine kadar akıllarda birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Özellikle şehri tanıma, okula adapte olma ve kendinize çevre edinme aşamasında yurtta kalmanın avantajları daha da ön plana çıkıyor.

Diyelim ki İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi’nde bir bölümü kazandınız. Yurt seçerken ilk dikkat etmeniz gereken nokta yurdun üniversiteye olan uzaklığı, güvenliği, odalarının konforu gibi durumlar olmaktadır. 9 Eylül Üniversitesi’nin birçok fakültesi Buca sınırları içerisinde yer aldığından yurt arayışları da öncelikle bu ilçe sınırları içerisinde olmalıdır. Yurt arayışları da buca kız öğrenci yurdu , buca erkek öğrenci yurtları şeklinde yapılabilir. Yine bir başka arama şekli de 9 Eylül Üniversitesi’ne yakın yurtlar şeklinde olabilir.

Peki yurtta kalmanın avantajları neler, yurt seçiminde nelere dikkat etmeliyiz gelir biraz da bunları yakından görelim.
Yurtta kalmanın en önemli avantajlarından biri aylık sabit bir ücret karşılığında elektrik, su, doğalgaz, internet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor olmanız. Kirada kaldığınızda tüm bunlarla siz ilgileniyorsunuz. Yurtta kalmanın en önemli avantajlarından biri de güvenlik kaygınızın olmaması. Çünkü yurtlar 7/24 güvenlidir. Yine yurtta kalmanın önemli avantajlarından biri de kolayca arkadaş edinebilmeniz olacaktır. Kendinize hızlıca sosyal çevre oluşturabilirsiniz. Yurt okula yakın ise yol masrafınız olmayacak özellikle ilk yılınızda şehri de tanımak adına bunun çok önemli bir avantaj olduğunu göreceksiniz. Yurtta yapılacak iş ve sorumluluklar da ev ortamına göre çok daha azdır. Haliyle de kendinize ayıracağınız zaman fazla olacaktır. Bu da size ders çalışmak, herhangi bir kültürel faaliyet içinde olmak, eğlenmek ve gezmek için fırsat verecektir.

Bu yazımızda yurtta kalmak mı yoksa ev kiralamak mı hakkındaki soruyu kısaca cevaplamaya çalıştık. Her ikisi için de farklı tercih sebepleri olabilir. Ancak biliyoruz ki asıl belirleyici olan bizlere olan maddi yükümlülüğü olacaktır. Her bütçe ve imkâna hitap eden yurt seçenekleri ile özellikle üniversitedeki ilk yılınızda yurt tercih etmek sizlere önemli avantajlar sağlayabilir.

Editör: Haber Merkezi