Türkiye'de koronavirüs vakalarında rekor üstüne rekor kırılmasının ardından gözler Bilim Kurulu ve Kabine toplantısına çevrilirken, flaş bir açıklama geldi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, isim vermediği haberinde bir yetkilinin "Salgın artık 50 bin rakamının üstüne yerleşti. Çok daha sert tedbirler almaktan başka çözüm gözükmüyor" dediğini duyurdu.

Ajansa göre yetkilinin açıklamaları şöyle:

- Ramazanla birlikte artık yeni adımlar atılacak. Bilim Kurulu'nun bugün yapacağı toplantıdaki önerileri kritik önemde. O kapsamda yarınki kabinede değerlendirme yapılacak.

- İki seçenek üzerinde duruluyor, ya tam kapanma ya da sokak sıkıtlamasının daha genişletilerek uygulanması. 

- Tam kapanmanın ekonomi ile ilgili tarafları var. Kovid ortamında bunu uygulamak çok kolay değil ama yine de tam olarak bu seçeneği saf dışı bırakmak kolay değil. Aşılama yapılıyor ama şu aşamada tedbirler yeterli olmuyor.

- Toplantı öncesi bazı planlar var. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylerin sokağa çıkışının kısıtlanması, şehirler arası yolculukların kısıtlanması ki vakaların taşınmasında önemli rol oynuyor, restauranların sadece sipariş alması, iftarlar gibi toplu yemeklerin yasaklanması, spor ve masaj salonlarının kapatılması gibi adımlar atılabilir.

- Turizm sezonu başlamadan vaka sayılarının indirilmesi planlanıyor. Çünkü 50 binin üzerindeki günlük vaka sayıları turizmi ciddi şekilde olumsuz etkileyecektir. Ekonomi için de turizmin canlı olması son derece elzem. Türkiye'nin turist gönderen ülkelerin kısıtlamalarının dışında kalması gerekiyor.

- Ramazan bayramı boyunca da bazı kısıtlamalar olacak. Çünkü başka çare kalmadı. Daha önce de uygulandı. Vaka sayısının düşmesi için önemli bir adım bu.

Editör: Haber Merkezi