Namaz ibadetinin şartlarından birisi olan istikbal-i kıble, Müslümanların namazda yönelmesi gereken tarafı yani Kâbe cihetini ifade etmektedir. Namaz kılarken kıble cihetine yönelmek namazın farzlarından birisi olduğundan, kıble istikametinin doğru olarak tespiti pek önemlidir. Dolayısıyla kıble tarafına yönelmek namazın geçerlilik şartlarından birisi olup, bazı ruhsat ve zorunluluk halleri dışında bu şarta uygun hareket edilmesi bu ibadetin sıhhati için önem arz etmektedir.

Namaz kılacak kişi Mescid-i Haram'da ise yönünü ve yüzünü bizzat Kabe'ye çevirmesi şarttır. Fakat Kabe'den uzakta olan kimseler, bizzat Kabe'ye değil, Kabe'nin bulunduğu tarafa yönelmeleri yeterlidir. Kabe'den uzakta olanlar için kıblenin nasıl belirleneceği hususu Müslümanlar için önemli bir sorundur. Müslümanların namaz kıldığı mescid ve camilerin kıblesi hakkında herhangi bir araştırma yapmaya gerek yoktur. Fakat yabancı bir ülke veya şehirde bulunan kimsenin namaza durmadan önce muhakkak kıble yönü araştırması yapması icap etmektedir. Böyle durumlarda kıble istikameti bilinmiyorsa evvela o şehir halkından kıble yönünü öğrenmeye çalışırız. Bu hususta da içimiz (kafir, fasık ve çocukların verdiği habere güven olmaması vb. gibi sebeplerden dolayı) mutmain değilse pusula, yıldızlar, güneş ve diğer işaretlerden yararlanarak araştırma yapmamız ve kıble olduğuna kanaat getirdiğimiz istikamete yönelerek bu ibadeti gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Kıble yönü tespiti için en kolay ve sıhhatli yöntem kıble saatidir. Kıble saati vaktinde güneşe doğru dönen kimse aynı zamanda kıbleye dönmüş olacaktır. Yani bu vakitte güneşe doğru dönen kimseye kıbleye dönmüş olacaktır. Bulunduğunuz şehrin kıble saatini duvar takvimlerindeki Kıble Saati sütunundan öğrenebilirsiniz. Görüldüğü üzere pratik ve bilhassa doğru bir şekilde kıble yönümüzü belirlemiş olduk. Fakat yolculuk esnasında yahut yabancı bir ülke veya şehirde bu yöntemi her zaman kullanamayabiliriz. Böylesi durumlarda kıble yönünü doğru bir şekilde nasıl tayin edebiliriz. Bunun için sizlere online haritalar yardımıyla kıble yönünü bulduran ve farklı dillerde yayın yapan 3 popüler kıble bulucu siteden bahsedeceğiz:

• Yabancı ülke veya şehirlere yapacağınız seyahatlerde kullanabileceğiniz, arayüzü itibarıyla İngilizce yayın yapan ilk kıble bulucu platform Qibla Finder dir. Qibla Finder ile dünyanın neresinde olursanız olun online haritalar yardımıyla kıble yönü hattınızı ve kıble derecenizi hızlıca öğrenebilirsiniz. Qibla Finder, tüm dünya ülkelerinin yerel/resmi dillerine göre dizayn edilmiş ülkeler/şehirler sayfaları ile de diğer sayfalardan ayrılmaktadır. Örneğin, Malezya için Malayca, Mısır için Arapça, İtalya için İtalyanca dillerinde hizmet vermektedir. Hangi ülkede iseniz o ülkenin resmi dili ile o ülkenin eyalet ve şehirlerinde aramalar yapabilirsiniz.

• İncelediğimiz ikinci kıble yönü bulucu sayfa, nüfus itibarıyla Müslümanların çoğunluğunun yaşadığı coğrafyalarda konuşulan dilin Arapça olması sebebiyle, Arapça alt yapısı ile öne çıkan اتجاه القبلة sitesidir. Al Qibla gerek arayüzü ve gerekse ülke ve şehirler gibi alt sayfaları itibarıyla Arapça yayın yapan Qibla Finder benzeri bir çalışmadır. Mobil cihazınızda GPS (konum) servisi açık ise, online haritalar üzerinde anında bulunduğunuz konumun kıble yönü hattını ve yine pusula için kıble açısını veren sistemiyle kolayca kıble yönünüzü bulmanıza olanak sağlayan Al-Qibla tavsiye edebileceğimiz ikinci çalışmadır.

• Üçüncü çalışma ise ülkemiz özeline yayın yapan Kıble Bulma platformudur. Türkçe arayüzü ile kullanıcıya ulaşan Kıble Bulma, tüm iller ve onlara bağlı ilçeler ile beldelerin listelendiği kıble bulma sitesidir. Önceki siteler gibi Google online haritalar vasıtasıyla bulunduğunuz yerin kıble yönü hattını anında öğrenebilirsiniz. Online harita üzerinde görüntülenen kıble yönü hattınızı, çevrenizdeki sokak, cadde veya evlerin konumunu dikkate alarak kıble yönünüzü bulmada kullanabilirsiniz. Yine cep telefonunuzdaki pusulaya veya bir kırtasiyeden alacağınız manyetik pusulaya uygulayarak doğru bir şekilde kıble yönünüzü bulmanıza yardımcı olacak olan pusula için kıble derecesini buradan öğrenebilirsiniz. Kıble Bulma sitesine www.kiblebulma.com adresinden ulaşabilirsiniz. Kıble yönünüzü doğru şekilde tayin için Kiblebulma.Com adresini öneriyoruz.

Editör: Haber Merkezi