Arı Sütü Nedir?

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Arı sütünün içeriğinde; başka hiçbir gıdada bulunmayan 10-HDA ve Royalaktin bileşenleri yer almaktadır. Ayrıca; A, D, E ve B grubu vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko mineralleri de doğal olarak bulunur. 

Bütün arılar doğduklarında aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Fakat, kovanda tek bir arı, arılar tarafından içgüdüsel olarak yoğun miktarda arı sütü ile beslenir ve o arı diğer arılardan farklılaşarak kraliçe arıya dönüşür. Kraliçe arı diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. İşçi arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek 5-7 yıl arası yaşayabilir.

Kraliçe Arıların Uzun Yaşamlarının Sırrı Olan Arı Sütünün Faydalarına Değinelim;

•    Arı sütü; performans ve zindeliği arttırarak gün içerisinde daha enerjik hissetmeye yardımcı olur. 
•    Kadınlarda yumurta sayısını, erkeklerde ise sperm kalitesini arttırarak doğurganlık arttırıcı etkisiyle infertilite tedavisinde destek olarak kullanılır.
•    Çocuklarda büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
•    Zihinsel aktiviteyi geliştirir ve odaklanmaya yardımcı olur.
•    Ciltte kolajen sentezini arttırır.
•    Cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur, böylelikle ince çizgiler ve kırışıklıkların görünürlüğünü azaltmaya da destek olur.
•    Eklem ve bağ doku gelişimini destekleyici özellik gösterir.

Arı Sütü Nasıl Kullanılır ?

Taze arı sütünü çocuklar günde ¼ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından, yetişkinler ise ½ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından tüketebilir. Ya da propolis arı sütü ham bal karışımlarından günde 1 tatlı kaşığı olarak, doğrudan ya da yoğurt, süt gibi sevilen ılık veya soğuk gıdaların içerisine ilave edilerek tüketebilir.