AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Malatya'nın Pütürge ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

AFAD alınan verilere göre, saat 12.37'de merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesi olan 5.2  büyüklüğünde deprem meydana geldi. Derinliği 7.02 kilometre olarak ölçülen sarsıntıya ilişkin yapılan açıklamada, "Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 12.37'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" denildi.

Ayrıca gelişmelerin takip edildiği kaydedilirken yapılan bir sonraki açıklamada "Geçmiş olsun Malatya. Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır" ifadelerine yer verildi. 

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5,7 olarak belirlerken merkez üssü olarak Malatya Pütürge işaret edildi, Kandilli'ye göre deprem yeryüzüne 5 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Bakan Soylu: Hasar ihbarı yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 12.37'de 5,2 büyüklüğünde gerçekleşen depremde valiliğimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor." ifadelerini kullandı.

Validen deprem açıklaması

"Jandarma ve AFAD ekipleri mahallelerle iletişim kuruyor şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum yok."

Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük açıklamasında "Ekiplerimizle birlikte sahadayız, can kaybımız yok. Geçmiş depremde hasar gören ve şu anda da hasar alan binalarımız var. Kısa sürdüğü için yıkım olduğunu düşünmüyoruz, deprem 10-12 saniye kadar sürmüş olabilir. 31 Temmuz’da da 4 büyüklüğünde bir deprem olmuştu o bu kadar şiddetli değildi ama bu deprem çok şiddetliydi" dedi.

Haber Global, canlı yayınına bağlanan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, şunları ifade etti:

"Doğu Anadolu fayının üzerinde olan bir depreme benziyor. Maalesfki bu tr depremler Türkiye'nin bir gerçeği. 4.2, 4.4 büyüklüğünde artçılar olabilir. Bu depremin kırsal kesimlerdeki yapılarda hasar yapması mümkün.

Bu depremden sonra daha büyük bir deprem beklenir mi? Bunu söylemek pek mümkün değil. Çünkü öncü deprem olarak nitelendirilebilecek orta büyüklükte bir deprem Türkiye'de pek yok."

Veli Ağbaba: İki bina yıkıldı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, iki binanın yıkıldığına dair bilgi aldıklarını söyledi. 

Balpınarı Mahallesi Muhtarı Siyahmet Er ise şu bilgileri verdi: " Önceki depremden hasatlı evlerimiz vardı. O evlerde hasar derinleşti. Herkes tedirgin, insanlar sokakta ama çökme ya da can kaybı yok ama hasarlı evlerimiz daha hasarlı oldu. Benim olduğum mahallede herkesle telefonda görüştüm herhangi bir olumsuzluk yok. Herkes tedirgin bir şekilde bekliyor. Çevre köylerdekiler de bizim gibi can kaybı yok."

"Mahallemiz 400 haneli. 3 tane ağır hazarlı binamız var. Yıkılan bina yok. Evlere girmeyin anonsu yapıyoruz" diyen Tepehan Muhtarı Ekrem Şenadlı, vatandaşların tedirgin bekleyişinin sürdüğünü söyledi.