Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Ramazan Bayramı öncesi yayımladığı son değerlendirme, arife gününden başlayarak Türkiye genelinde etkili olacak zorlu hava koşullarına işaret ediyor. Bayram hazırlığı yapan, yola çıkmayı planlayan ya da hafta sonu program kuran milyonlarca vatandaş için tablo net: Sağanak, kar, kuvvetli rüzgar ve yer yer fırtına kapıda.
Arife Gününde Yurt Genelinde Yağış Bekleniyor
Tahminlere göre arife gününde yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu olması bekleniyor. Marmara’da Edirne hariç olmak üzere, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile birlikte Amasya, Tokat ve Çorum çevrelerinde aralıklı yağış görülecek.
Yağışların çoğunlukla yağmur ve sağanak şeklinde etkili olacağı belirtilirken, Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak öne çıkıyor. İç kesimlerin yüksek noktalarında ve doğu bölgelerinde ise karla karışık yağmur ve kar bekleniyor.
Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı
Meteoroloji, özellikle Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep ve Kilis dışında kalan iller için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Niğde, Karaman, Bingöl, Muş, Elazığ, Şırnak, Hakkari ve Bitlis çevreleriyle Antalya’nın doğusu ve Van’ın güney kesimlerinde yağışların kuvvetli olacağı bildirildi.
Rüzgarın ise Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 40 ila 70 kilometre hızla, kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde kuzeydoğu bölgelerde buzlanma ve don, doğu kesimlerde pus ve yer yer sis görülecek. Ayrıca Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kar örtüsüne sahip alanlarında çığ ve kar erimesi riski bulunuyor.
Bayramda Hava Daha da Sertleşecek
Bayramın ilk gününde yağışlı hava etkisini artıracak. Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da sağanak beklenirken, Doğu Anadolu’daki kar yağışı alanı daha da genişleyecek. Harita tahminlerinde çok sayıda bölgede gök gürültülü sağanak işaret ediliyor.
Cumartesi günü de güneşin yüzünü göstermesi zor görünüyor. Yurdun büyük kısmında sağanak sürecek, doğu illerinde ise dondurucu soğukla birlikte kar yağışı etkisini koruyacak. Pazar günü sistem bir miktar zayıflasa da ülke genelinde parçalı, çok bulutlu ve yer yer sağanak yağışlı hava devam edecek. Doğu Anadolu’nun en uç kesimlerinde kar yağışı sürecek.
Yeni haftanın ilk gününde de manzara değişmiyor. İç, kuzey ve doğu bölgelerde sağanak yağış devam ederken, Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kar etkisini sürdürecek. Uzmanlar, özellikle bayram trafiğine çıkacak vatandaşların resmi uyarıları yakından takip etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
