Teflon bant, yaygın olarak metal boruları, sıhhi tesisat ve yakıt hatları boyunca bağlarken sızıntı riskini azaltmak için kullanılır. Bir borunun erkek dişlerini bantla sarmak daha pürüzsüz bir yüzey oluşturmanızı sağlar. Bu şekilde iki borunun dişleri birbirine daha sıkı kenetlenir. Daha fazla sızdırmazlık sağlamak için iki boruyu birbirine bağlamadan önce bandın yüzeyine ekstra olarak sıvı sızdırmazlık maddesi eklenebilir. “teflon” teknik olarak bu tür işlerde kullanılan bantların genel adı olarak literatürde yerini almıştır.

Konveyör bantlarda da teflon bant üstün özelliklerinden dolayı değişik işlemlerden geçirilerek kullanılır. Ambalaj, dağıtım, kapalı gıda, ziraat, paketleme, dağıtım, ilaç, seramik, tütün, matbaa, mobilya, ağaç vb. sektörlerde genel amaçlara hizmet eden taşıma bandı kullanılır.

PTF Kumaş Teflon

Saf Teflon -270 derece ile +270 derece arasında sıcaklığa dayanabilecek şekilde bir yapıya sahiptir. Saf teflon aşınmaya ve yük taşıma sırasında deformasyona karşı mukavemetini büyük miktarda arttırmak, sıcaklık karşısındaki genleşme katsayısını azaltmak, iletkenliğini arttırmak amacıyla çeşitli dolgu maddeleri eklenir. Bu şekilde üretilen teflon bant, PTF teflon kumaş olarak adlandırılır.

Gıdaya uygun bant türlerinden biri de pamuklu malzemeden üretilmiş olan bez konveyör bandıdır. Özellikle unlu mamullerin iletiminde, hamur iletme-açma ve yoğurma bandı olarak ve bir de fırından çıkış ve fırına giriş bandı olarak kullanılır. Bunun yanı sıra hamur kesme, açma, kalıplama makinalarında da taşıma amacıyla kullanılmaktadır.

Yanmaz Teflon Bant

Yanmaz teflon bant adı üzerinde yanmayan, yapışmayan su itici, yağ tutmayan ve pişirme yeteneği olan bir bant türüdür. Gıdaya uygun bant olarak da değerlendirilmektedir. Hijyenik yapısı nedeniyle gıdada kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu nedenle gıda üretiminde oldukça yoğun olarak kullanımı mevcuttur.

Hamur, şekerleme ve bisküvi fırınlarında, tekstil ve ilaç sektörlerinde yapışmazlık, hijyen ve kayganlık sağlanması gereken yerlerde kullanılır. Sürtünme katsayısı düşüktür, kimyasallara dirençlidir, elektrik akımını yalıtır. Bu özellikleri sayesinde endüstriyel alanlarda konveyör sistemler, tünel şeklindeki fırınlar, yapışkan ve erimiş olan maddeler, kauçuk, boya ve plastik gibi ürünleri taşımada kullanılır. Cam işleme sanayii alanında ise taşıyıcı bant görevinde bulunur.

Standart en baz alındığında 1000mm yani 1 metredir. Ama konveyörlere özel olarak üretilebilmektedir. Bant tipleri kullanılacakları alana göre değişiklik göstermektedir.

Yapışkanlı Teflon Bant

Kimyasallara olan direnci, düşük sürtünme yüzeyi katsayısı, +- 270 dereceye olan dayanıklılığı nedeniyle yapışkanlı teflon bant endüstride tercih edilir. Aşınma ve yapışmazlık özelliği katmak için üstün yaşıtım özelliğinden yararlanılarak kablo ve tel kaplamalarında kullanılır. Darbeleri absorbe eden ve yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı olan yapışkanlı teflon bant, uzun zaman bu özellikleri ile en üst düzey performansla çalışmaktadır.  Yüzeye kolay yapışma özelliği ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle metal yüzeylerde yalıtkan bir kaplama bandı olarak kullanılmaktadır.

Yapışkanlı teflon bant, -270 derece ile +270 arasındaki sıcaklıklarda çalışma imkânına sahiptir. Haşıl ve buna benzer silindirlerin kirlenme ve korozyona karşı korunmasını sağlamak üzere yüzeyini kaplayacak şekilde yapıştırılır. Bu sayede yüzeyde kaygan bir yüzey oluşturulur ve bunun için sistemi sökmeye gerek yoktur. Yapışkanlı teflon bant, düşük sürtünme sağlar ve kimyasallara karşı dirençlidir.

Teflon bant kullanım alanları sıralandığında endüstriyel alanların hemen hepsi bu listenin içine girebilmektedir. Hatta evlerde kullanılan bazı aletlerde dahi bu bant çeşidi kullanılmaktadır. İster yanmaz teflon bant, ister yapışkanlı teflon bant, isterse gıdaya uygun bant ya da PTF teflon kumaş çeşidi olsun yaygın olarak kullanımı mevcuttur. Dolayısı ile üretimi ve piyasaya arzı da aynı oranda yaygındır. Ama kaliteli ve uygun fiyatlı çeşidini bulabileceğiniz bizim gibi üreticiler ise azınlıktadır.

Editör: Haber Merkezi