Muğla'nın Yatağan ilçesi yakınlarında geçirdiği trafik kazasında yaralanan Ankaralı ünlü iş adamı Murat Balkan, tedavi gördüğü hastanede 8 gündür süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Murat Balkan, özellikle Muğla'nın Bodrum ilçesine yaptığı turistik tesis yatırımlarıyla tanınıyordu.

Balkan'ın kurucularından olduğu ÇAĞSAV Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Kahramankaptan, şu açıklamayı yaptı:

-  Acımız büyüktür.  Murat Balkan’ın elinin deymediği, katkıda bulunmadığı sanatçı yok gibidir. Resim koleksiyonu, günümüzde Türk Çağdaş Resim sanatının önemli bir seçkisidir.

- Oğlu Fırat ve kızı Naz’ın, Balkan’ın sanata katkı ve sanatı koruma çalışmalarını sürdürecekleri inancıyla tüm sevenlerine, sanatçılara, sanatsevere başsağlığı diliyorum.

Murat Balkan kimdir?

- 1946 yılında İzmir'de doğdu.

- İzmir Türk Koleji mezuniyetinin ardından, ODTÜ Kimye Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı, bir süre Ankara TED Koleji’nde kimya öğretmenliği yaptı.

- 1973 yılında ilk firmasını tıbbi cihazlar ithalat ve pazarlaması alanında kurarak iş hayatına atıldı. Ardından lojistik, döküm, proses kontrol, kimyasal maddeler, otomotiv ve hastane sektöründe firmalar kurdu ya da ortak olarak kuruluşlarına katıldı.

- Ankara’da otomotivle ilgili firmasının binasının altında bir sanat galerisi kurdu. 

-1982-85 yılları arasında özellikle Ege kıyı bölgelerini dolaşarak, yazlık amaçlı yer arayışına girdi. Bu arayışı sırasında rastladığı Bodrum Akyarlar’daki bakir Aspat koyunu satın aldı. Buradaki antik yıkıntılarını araştırılmasını ve restorasyonunu sağladı.

- 9. yüzyıldan kalma Roma hamamının Kültür Bakanlığı Bodrum Müzesi, Muğla Üniversitesi ve Aspat Vakfı işbirliğiyle restorasyonunu tamamlattı. Arazisinde Aspat Sanat Köyü’nü kurarak çok sayıda etkinliğe imza attı.