Otomobil alım satımlarda herkesin bir defada olsa yolunun düştüğü yer oto ekspertizdir. İkinci el araç alımlarında dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi oto ekspertizdir. Ekspertiz kelimesinden de anlaşılmak üzere oto ekspertizi demek otomobil uzmanlığıdır. İkinci el oto ekspertizliği, konusunda uzman usta ve teknikerlerin, teknik cihaz ve sistemlerin a’dan Z ‘ye inceleyerek tüm kontrollerini sağlanması ve raporlaması anlamına gelir. Oto ekspertiz işlemleri ilgili aracın ilgili aracın geçmişte yaşadığı kazalardan, değişen parçalara, mekanik aksamdan, bozulan yerlerden yakın zamanda masraf çıkarıp tüm noktalara kadar, otomobilin her yerini incelemesinden oluşur.

Oto ekspertiz işlemleri son bulduğunda ise; bu işlemin yapılmasını isteyen kişiye yazılı rapor ve bilgi sunumu gerçekleştirilmektedir.

Araçta atlanmadan incelenmesi gereken nokta sayısı konusunda uzman, oto ekspertiz sorumlularına da oto rapor tarafından eğitim verilmektedir. Otorapor tarafından belirlenen incelenmesi gereken nokta sayısı 501’dir. 501 noktaya oto ekspertiz yapılmadan, ikinci el otomobil satın almak farklı riskleri kabul etmek demektir. Oto ekspertiz mutlaka yapılması gereken önemli bir işlemdir.

Oto ekspertiz ciddiyetle ele alınması gereken detaylı ve önemli bir süreçtir. İkinci el araç alma işlemi birçok riski de beraberinde getirir. Göründüğü kadar basit ve hızlı yapılan bir işlem değildir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde sonuçlandırabilmek ise teknik donanımları ve raporlama sistemi dünya standartında bir hizmet verebilen ilkeli tarafsız ve bağımsız oto raporlama yapabilen sektörün sorumluluğunu taşıyan konusunda uzman bir firma ile mümkündür.

Oto Ekspertiz talep edilen araca oto raporlama süreci şu şekilde sıralanmaktadır.;

- Oto ekspertiz yapacak firma teknik olarak tüm donanımlara sahip olmalıdır.
- Ve oto ekspertizi yapacak olan kişiler usta ve formenlere sahip olmalıdır.
- Firma, alıcı ve satıcıya aynı mesafede olmalıdır. Bu tarafsızlık ilkesini içerir.
- Firma başka kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapmamalıdır. Anlaşmamalıdır. Buda bağımsız olması demektir.
- Firma araçta ne hasar varsa veya neler eksikse onları söylemekle mükelleftir. Araçta hiçbir problem gizlenemez. Araçta olmaya herhangi bir problemde varmış gibi gösterilemez. Oto ekspertizlerde oto raporlama yapan tüm firmalar alıcıya ve satıcıya güven verir, vermelidir.
- Aracın kontrolleri eksizsiz olarak gerçekleştirilmelidir ve alıcının her sorusu eksiksiz cevaplanmalıdır.

Tabi en önemli araç sunumunda seçilen kelimelere ve kurulan cümlelere özen ve dikkat gösterilmelidir. Akılda soru işareti oluşturulacak ve güvensizlik hissi verecek bir cevaplandırma olmamalıdır. Bu söylemlerden kaçınılmalıdır.

Oto ekspertizde araç ilk önce içeriye alınır. Motor performansı testi ile raporlamaya başlanır. Motor performansın da aracın beygiri ölçülür. Oto ekspertizde ölçülen beygir ve araç üretimdeki beygir ile oranlama yapılır.

Daha sonra amortis fren testinden geçer. Fren testinde aracın ön freni, arka freni kontrol edilir. Bu fren değerlerine göre aracın oto ekspertizdeki oto raporlamasından geçip geçemeyeceğini şu an da frenlerde bir sorun olup olmadığını raporlama seklinde sunulur.

Oto ekspertize giren araç daha sonra lift üzerinde kaldırılır. Otomobilin altında yağ kaçağı su kaçağı var mı bakılır. Aracın şaselerinde bir sıkıntı var mı? Ön takım kontrollerini sağlanır. Lastiklerin diş derinliğine kadar a’dan Z’ ye kontrol edilir.

Aracın kaporta aksanına da lift üzerinde bakılır. Araçtaki boya ve kaportadaki hasarlar burada gözükür.

Bu işlemler yapıldıktan sonra alıcıya ve satıcıya oto ekspertiz raporlama sunulur. Oto Ekspertiz ve raporlama yapan kişinin teknik bilgisi ve deneyimi olduğu sürece süreç daha kolay ve güvenilir bir şekilde sonlanır. Oto ekspertiz raporunu alıcıya eksiksiz iletildiği takdirde, sonuca bakılarak otomobil satışı gerçekleşebilir.

Editör: Haber Merkezi