Türk Hava Yolları, koronavirüs günlerinde çalışanlarının ve çalışanların ceplerinden ödediği ailelerinin özel grup sağlık sigortalarını hem de en gerekli olduğu dönemde iptal etmişti.

Karar büyük tepki toplamış, ORTADOĞU Gazetesi internet sitesi de haberi okurlarına şöyle duyurmuştu:
"Her ülkede olduğu gibi bizde de mücadele devam ediyor.

Ülke olarak birlik olup, ele ele vererek bu salgına en az kayıpla atlatmaya çalışırken, Türk Hava Yolları'yla ilgili bir iddia ortalığı karıştırdı.

İddia doğruysa vicdansızca yapılmış büyük bir skandal

Açıklama Havayolu Çalışanları Sendikası'ndan (HAVASEN) yapıldı. Buna göre Türk Hava Yolları çalışanlarının özel sağlık sigortalarını iptal etti. Üstelik ailelerininkini de... Hem de ailelerinin sigorta primini çalışanların kendileri ödemelerine rağmen...

Neden?

Yıllardır ödenen prim, en çok ihtiyaç duyulan dönemde neden iptal edilir?

HAVASEN'in açıklaması şöyle:

- Grup sigorta kapsamı dışına çıkarılan personelin aile bireyleri de kapsam dışı bırakılmıştır. Bu tutum, akılla, vicdanla, insaf ve izanla bağdaşmayan, personelini hasım gören bir anlayışın dışa vurumudur.
- Çok aciliyeti olmayan hastalara pandemi hizmeti veren kamu hastanelerine başvurmaması yönünde tavsiyelerin olduğu bu süreçte, yıllarca özveri ile hizmet ederek şirketini dünyada ilk sıralara yükselten çalışanlarının özel grup sağlık sigortalarının iptal edilmesini tasarruf kavramı ile açıklamak mümkün değildir.

- Nihayetinde THY’nin üstlendiği özel sağlık sigortası bedeli personel başına ayda 250 TL civarında bir rakamdan ibarettir. 2019 yılında 4.5 milyar TL kar açıklayan bir şirketin bütün personel için toplamı ayda 6-7 milyon tutan bir rakama muhtaç hale gelmesi son derece üzücü ve düşündürücüdür.

- Üstelik personelin bizzat kendisinin ödediği aile bireylerinin sigortalarının da bu kapsamda iptal edilmesi açık bir hukuksuzluktur.

- THY yönetimine bu kararı aldıranların, tavsiye edenlerin, sonuçlarını tam anlamıyla anlatmadıklarını düşünmek istiyoruz. Eğer sonuçları bilinerek böyle bir karar alındıysa ve  THY gerçekten bu kadar zor durumda ise, sağlık sigorta taksitlerini ödeyemeyeceğini ancak devam etmek isteyenlerin bu bedeli kendilerinin karşılaması gerektiğini duyurmuş olsa idi, bu yaklaşımın çok daha mantıklı olacağı kuşkusuzdur.

- Bu tespitlerden hareketle, ücretsiz izne zorladığı çalışanlarını ve ailelerini parasız, sahipsiz ve güvencesiz bırakan, sağlık hizmetlerine ulaşmasını engelleyen THY yönetimi ivedilikle bu tutumundan vazgeçmelidir.

HAVASEN, THY yönetiminine şu çağrıda bulundu:

1-  Sessiz sedasız başladığı işten çıkartmaları durdurmaya,

2-  Tüm personele en az Kısa Çalışma Ödeneği kadar maddi katkı yapmaya,

3-  Tüm personelin ve ailesinin özel grup sağlık sigortalarının devamı için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."

Türk Hava Yolları kararı geri çektiğini duyurdu

Bu gelişmeden sonra Türk Haca Yolları geri adım attı.

Çalışanlara elektronik posta yoluyla bir mektup gönderen THY Sağlık Müdürlüğü, ücretsiz izne gönderilenler de dahil tüm personelin özel sağlık sigortası primlerinin ödenmeye devam edileceğini açıkladı.

Mektupta, aile bireyleri için poliçelerinin devamını isteyen personelin ise kredi kartından ödeme yaparak devam ettirebileceği duyuruldu.