İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM Ortadoğu'da siber savaşlar! Füzeler patlamadan dijital cephede neler oluyor?

Ortadoğu'da siber savaşlar! Füzeler patlamadan dijital cephede neler oluyor?

Modern çatışmalarda artık ilk darbe gökyüzünden değil, klavyelerden geliyor. Ortadoğu son yıllarda bu yeni savaş biçiminin en yoğun yaşandığı coğrafyalardan birine dönüştü. Banka sistemleri çökertiliyor, akaryakıt pompaları kilitleniyor, askeri iletişim ağları sessizliğe gömülüyor. Görünmeyen bu cephe, görünenin çok ötesinde bir etkiye sahip.

Ortadoğu'da siber savaşlar, özellikle İsrail ile İran arasındaki gerilimle birlikte yeni bir boyuta taşındı. 28 Şubat 2026'da başlayan ABD-İsrail ortaklığındaki İran operasyonu, kinetik askeri saldırılardan önce devasa bir siber kuşatmayla başladı. Hava saldırıları başlamadan İran'ın askeri iletişim ağları, sensör sistemleri ve devlet altyapıları geçici olarak devre dışı bırakıldı. İran genelinde internet trafiği normal seviyenin yüzde 4'üne kadar düştü.

Hibrit savaşın dijital ayağı nasıl işliyor?

Yeni stratejinin adı hibrit savaş. Ülkeler artık düşmanını bombalamadan önce dijital olarak felç etmeyi tercih ediyor. ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Caine, yıllar süren hedef belirleme sürecinin bu operasyonu mümkün kıldığını açıkladı. Financial Times'ın haberine göre İsrail, Ayetullah Ali Hamaney ve komutanlarının yaşam tarzlarını belirlemek için güvenlik kameralarına ve trafik kameralarına sızarak büyük bir gözetim ağı kurdu.

İsrail'in en güçlü siber birimi olan Unit 8200, askeri istihbarat bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bu birim savunmanın yanı sıra ofansif siber operasyonlar da yürütüyor. ABD Siber Komutanlığı ile koordineli çalışan ekipler, İran'ın görme, iletişim kurma ve karşılık verme yeteneğini büyük ölçüde bozdu.

Siviller dijital cephede ne kadar etkileniyor?

Hedef yalnızca askeri sistemler değil. Bankalar, enerji şirketleri ve kripto para platformları da ana hedeflerden. İsrail yanlısı hacker grubu Predatory Sparrow, Devrim Muhafızları'na bağlı Sepah Bankası'na büyük çaplı bir saldırı düzenledi. İran genelinde ATM'ler para vermedi, akaryakıt istasyonlarında hizmet aksadı. Daha önce Ekim ayında ülkenin 4 bin 300 gaz istasyonunda pompalar kilitlenmiş, dijital reklam panolarına "Humeyni, benzinim nerede" mesajları düşmüştü.

İran tarafı da boş durmuyor. Kara Gölge ve Handala gibi gruplar İsrail'e yönelik saldırılar düzenliyor. Bir saldırıda LGBTQI+ içerikli arkadaşlık sitelerine sızılarak 1,5 milyon İsrail vatandaşının mahrem bilgileri Telegram üzerinden ifşa edildi. Handala grubunun ayrıca Netanyahu'nun özel kalem müdürü Tzachi Braverman'ın telefonuna eriştiği öne sürüldü.

Bölge ülkeleri için risk ne?

Çatışmanın yan etkileri sınırları aşıyor. Üçüncü ülkeler de hedef listesine girebiliyor. ADEO Cyber Security uzmanlarına göre İran ile İsrail arasında çıkacak topyekun bir siber savaş, her iki ülkenin de kritik altyapısını çökertir; ulaşım, enerji ve iletişim sistemleri büyük zarar görür. İsrail'in görece daha gelişmiş siber teknolojiye sahip olması, asıl yıkımı İran tarafına yıkacak gibi görünüyor.

Stuxnet'ten bu yana 15 yılı aşkın bir süredir devam eden bu sessiz savaş, artık saklanma gereği duymuyor. Görünmeyen cephe artık her ülkenin görmek zorunda olduğu bir gerçek.