Asırlar boyunca 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'ni kuran, adaletli, atılgan ve mücadeleci yapısıyla örnek bir lider olan Osman Gazi, vefatının 696'üncü yılı.

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'den edindiği devlet adamlığı tecrübesi ve adalet anlayışıyla bir devre mührünü vuran Osmanlı'nın temellerini attı.

Askeri becerisi de yüksek olan Osman Gazi, küçük bir uç beyliği iken zamanla evrensel devletlerden biri haline gelen, büyük bir coğrafya üzerinde tek hanedana dayalı en uzun süre devamlılık gösteren devlete ismini verdi.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin bir parçası olarak yaklaşık 20 yıl Söğüt ve Domaniç bölgesinde yaşamını idame ettiren Kayı Boyu'na beylik yapan Osman Gazi, kayıtlardaki ilk zaferini İnegöl tekfuruna karşı 1286'da aldı. Osman Gazi, 1288'de Eskişehir yakınındaki Karacahisar Kalesi'ni kuşatarak almayı başardı. Böylece hakimiyet alanı Eskişehir'den Söğüt'e kadar uzanan Osman Gazi, 1298-1299'da Yenişehir'i imar etti.

Doğu Roma (Bizans) Ordusuna karşı ilk zaferini 1302'de Koyunhisar Savaşı'nda kazanan Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Devleti, 14'üncü yüzyılın ilk çeyreğinde yeni fetihlerle topraklarını genişletti.

Bayrağı oğlu Orhan Gazi'ye devreden Osman Gazi, 1326'da Bursa'nın fethini göremeden hayata gözlerini yumdu.

Yenişehir, Osman Gazi'nin kurduğu ilk ve tek şehirdir

Yenişehir, Osman Gazi'nin kurduğu ilk ve tek şehirdir. O yüzden Yenişehir, Osmanlı Devleti'nin ilk başkentidir, merkezidir. Osman Gazi, devletin nasıl yönetileceğini Selçuklu Devleti'nden öğrendi, babasının tecrübesinden de faydalandı. Bu idari yapıyı Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devleti'nden o da Karahanlılar ve Abbasiler'den, Gazneliler'den aldı. Böyle bir devlet silsilesi var. Bu anlayış, köklü bir anlayış. Bu anlayışın bir temeli var; 'illa adl' yani adalet. Osman Gazi, adalet anlayışını ilk icraatında uygulamaya koydu."

Halkın huzur içinde yaşamasının adaletle mümkün olduğu Osman Gazi'nin de devlet yönetimini adalet temeline oturttu.

Osman Gazi'yi "atılgan bir insan" "Sonuç alıcı bir ruha sahip. Yani 'bekle, gör' yerine 'çöz, çalış, gayret et, ortadan kaldır.' Atılgan, mücadeleci, çözümcü. Problemi görmezden gelme değil, çözme anlayışına sahip. Problemi gördüğü yerde hemen çözüme kavuşturma anlayışı, Osman Gazi'nin karakteridir." 

Editör: Haber Merkezi