'Matruşka' adı verilen sıra dışı elmas, Rus elmas madenciliği şirketi Alrosa'nın, Yakutistan'ın Nyurba kentindeki elmas tesisinde bulundu.

BOYUTLARI

Ünlü Rus yapımı iç içe geçmiş bebeklerin takma adı olan “Matruşka” elmas sadece 0,62 karat ve 4,8 x 4,9 x 2,8 mm boyutlarında.

Küçük elmas, serbestçe hareket edebileceği diğer elmasın içinde. Büyük elmastaki bu boşluk sadece 6 metreküp hacmine sahip. Küçük olan elmas sadece 0,2 karat ağırlığına ve 1,9 x 2,1 x 0,6 mm boyutlarına sahiptir.

Sıradışı çift elmas, Yakutistan'ın Sibirya merkezindeki diğer elmaslardan ayrılırken keşfedildi.

"SONRADAN DAHA BÜYÜK KRİSTAL TARAFINDAN KAPLANMIŞ"

Kısmen Rus hükümetine ait önde gelen bir elmas madenciliği şirketi olan Alrosa için çalışan bilim adamları, ilk önce iç elmasın oluştuğunu ve daha sonra oluşum sürecindeki daha büyük kristal tarafından kaplandığını varsayıyorlar.

"DOĞANIN EŞSİZ YARATIMI"


Alrosa’dan Oleg Kovalchuk, “Bildiğimiz kadarıyla, küresel elmas madenciliği tarihinde henüz böyle bir elmas yoktu” dedi. “Bu gerçekten doğanın eşsiz bir yaratımıdır, çünkü doğa boşluktan hoşlanmaz. Genellikle bazı mineraller, boşluk oluşumu olmayan diğerleri tarafından değiştirilir. "

DEĞERİ BİLİNMİYOR

İkisi bir arada 'Matruşka' elmasının ne kadar değerli olabileceği hakkında henüz bir bilgi yok. Alrosa, geçtiğimiz günlerde 60 milyon doların üzerinde değere sahip 14.8 ayar pembe bir pırlanta ortaya çıkartan aynı şirkettir.

Editör: Haber Merkezi