Elazığ'da Doğu Anadolu Kırığı üzerinde meydana gelen depremin derinlik ve büyüklüğünü, deprem konusunda uzman iki kurumun farklı değerlendirmesi vatandaşların kafasını karıştırdı.

Kandilli Rasathanesi depremin 5.4 kilometre derinlikte ve 5.6 büyüklüğünde olduğunu açıklarken, AFAD ise depremin 16 kilometre derinliğinde ve 5.3 büyüklükte olduğunu duyurdu.

Bu çelişkinin iki kurumun kullandığı yazılımlardan kaynaklandığını söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi  Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, hiçbir ülkede böyle bir şey yaşanmadığını ve kısa sürede düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.

'Uzmanlar çelişkiye düşüyor'

Depremlerin artık elle değerlendirilmediğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Artık yazılımlar var. İki kurum farklı yazılım kullanıyor. Elazığ depremi Kandilli'ye göre 5.4 kilometre derinlikte, 5.6 büyüklüğünde olmuş. AFAD'a göre ise 16 kilometre derinliğinde 5.3 büyüklüğünde. İkisi arasındaki aykırılık çok büyük. Biri diğerinden üç kat daha derin diyor. Fark bu kadar büyük olamaz. Sadece vatandaşın kafası karışmıyor, biz deprem yorumu yapanlar da çelişkiye düşüyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi