Büyük Marmara depreminin beklendiği İstanbul, felakete hazırlıksız. İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor.

“İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” sonuçlarına göre; İstanbul'da meydana gelecek 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosunda yaklaşık 48 bin binanın ağır veya çok ağır, 146 bin binanın ise orta hasar alacağı tahmin ediliyordu.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN TARİH VERDİ

İstanbul depremine ilişkin Hürriyet'ten İsmail Sarı'ya konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, ''Bugüne kadar çeşitli çalışmaların vardığı kötümser tehlike ihtimali şudur: Marmara Denizi’nde başta İstanbul olmak üzere çevresindeki tüm yerleşimleri olumsuz etkileyecek ve kayıplara neden olacak 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığı önümüzdeki 25 yıl içerisinde yüzde 65’tir. Zaten İstanbul için deprem kayıp değerleri de buna göre yapılıyor” dedi.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN SENARYOLAR

Öte yandan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, (TÜSİAD) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olası istanbul depremine dikkat çekmek ve yapılması gekene zorunlu hazırlığa katkıda bulunmak amacıyla rapor hazırladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı beş yıl içinde 1,5 milyon adet konutun acil olarak dönüştürülmesini hedeflendiğinin belirtildiği raporda, İstanbul özelinde ise acil dönüştürülmesi gereken konut sayısının 300 bin olduğu, 2020 yılı sonu itibariyle 117 bin konutun dönüşümünün devam ettiği ve 2021 yılında 100 bin konutun kentsel dönüşümünün planlandığı bilgisi verildi.

Olası İstanbul depreminde üst yapı yapı olarak yollarının yüzde 30'nun orta ve orta üstü hasar göreceği, 194 binanın aynı şekilde orta ve üstü, 49 bin binanın da ağır hasara alacağı tahmin edildi.

Altyapı olarak da 463 isçme suyu noktasının, bin 45 atıksu noktasının ve 355 doğalgaz noktasının hasar göreceği tahmin edildi.