Türkiye’nin değişik bölgelerinde üst üste gelen deprem haberleri vatandaşın depreme olan korkusunu artırdı. Birçok deprem uzmanına göre büyük bir İstanbul depremi beklenirken son zamanlarda gelen deprem beklenen İstanbul depremi mi geliyor sorusunu artırdı. Sözcü gazetesine konuşan ünlü Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan İstanbul depremi için önemli açıklamalarda bulunurken söz konusu deprem için tarih verdi

İşte Prof. Övgün Ahmet Ercan’la yapılan röportajdan öne çıkan başlıklar

– Neden korkmayalım?

Karşımızda insan olduğunu düşünmemiz gerek. Bir insanı korkutarak eğitemezsiniz. O insanı sadece ürkütmeden bilgilendirerek eğitirsiniz. İstanbul'da her an deprem olabilir derseniz o insanı korkutursunuz. İnsanlara korkma diyerek olumlu yaklaşmak gerekiyor.

– Peki deprem her an olamaz mı?

Olamaz. Bunu ancak deprem bilimci olmayanlar söyleyebilir. Televizyonda açıklama yapanların kimileri bir saat bile deprem dersi almamış insanlar. Deprem bilimci olanlar ki bunların jeofizik mühendisi olması gerek. Bunlar hiçbir zaman “her an deprem olabilir” diye açıklama yapmazlar.

- Sisam depremini bilmiştiniz

Ben de sadece yeri ile büyüklüğünü söylemiştim. Deprem olmadan 14 gün önce söyledim. Tam gün vermemiştim. Ancak oldu. Midilli (İzmir)  depremini 10 yıldır, ayrıca son 1 yıldır uyarmıştım. Kitabımda şu anda deprem olabilecek öncelikli 33 yeri saydım. Adana, Sakarya Çukuru, Göller Bölgesi, Amasya-Merzifon, Varto, Denizli, Bingöl ile Hatay'ı vurguluyorum. Erzincan'ı yeniden vurguluyorum. 2030 yılından önce herkes İstanbul veya Tekirdağ'da deprem beklerken şu anda Sakarya çukuru dediğimiz çukurda ki bu çukurun bir tarafı İzmit bir tarafı Bolu Tüneli'nin bulunduğu yerdir. Buradan 2030 yılından önce yıkıcı bir deprem bekliyorum ve bunu ilk kez söylüyorum.

Editör: Haber Merkezi