Renkler, hayatımızın içerisinde; her yerindedir. Gün boyu sabah uyandıktan gece uyuyuncaya kadar birçok renge maruz kalmaktayız. Yaşamımızın bu kadar içinde olan renkler bizleri birçok konuda etkilemektedir. Renklerin bizler üzerindeki etkilerinin en çok da psikolojik olduğu bilinmektedir. Bu durumu birçok zaman fark edemeyiz ama renkler bizler üzerinde çeşitli psikolojik etkiler bırakır. Verdiğimiz kararlar, birçok konudaki davranışlarımız renklerin etkisi altında kalmaktadır.

izmir psikolog

Renklerin bizde bıraktığı etkileri fark edemiyor olmamızın nedeni bilinçaltımızdır. Bilinçaltı, bireyin fark edemediği, dikkatini odaklamadığı birçok şeyi fark eder ve herhangi bir karar vermemiz gereken durumda bu bilgiden faydalanır.

Bazı renkler kişiler üzerinde daha fazla dikkat çekmektedir ve etkileri de daha çok hissedilmektedir. Örneğin çalışma odamızda kullanmış olduğumuz renkler motivasyonumuzu ve üretkenliğimizi azaltabilir veya arttırabilir.

Gelelim bazı renklerin bilinen anlamlarına:

Beyaz rengin anlamı: Beyaz rengi yaygın olarak saflığın, iyi niyetin ve masumiyetin sembolü olarak bilinir. Diğer renklerin negatif ve pozitif yönlerini dengelemek için kullanılır. Yani görevi denge sağlamaktır. Ruhsal olarak beyaz rengin saflık simgesi olması, doktorların beyaz giymesi, gelinliklerin beyaz renkte olması gibi olgularla açıklanabilir.

Batı kültüründe beyaz rengin yalnızlık, soğukluk ve boşluk duygularını da temsil ettiği düşünülür. Ama genel olarak beyaz renkle ilgili bunun gibi olumsuz çağrışımlar azdır.

Bununla beraber beyaz renk fütürist bir renktir yani geleceği simgeler. Sıkıntılardan kurtulmanın simgesi olarak görülebilir. Beyaz renk kullanan kişinin güvenilir olduğunu da simgelemektedir.

Mavi renk anlamı: Mavi rengi, genel olarak üzüntüyü, yalnızlığı, depresyonu ve bilgeliği temsil etmektedir. Dekorasyonlarda mavi ve tonlarının kullanılmasının kişinin performansının artması ve daha verimli olmasıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Bununla beraber mavi renginin hafızayla da ilişkili olduğu bulunmuştur. Tükenmez kalemlerin çoğunlukla mavi renkte olması hafıza da daha çok kalması amaçlı olduğu düşünülür.

Sarı rengin anlamı: Sarı dendiğinde akla ilk gelen evrenimizin ışık kaynağı olan güneştir. Sarı rengi kişinin özgüvenli olmasında önemli bir etkiye sahiptir. Bu rengin anlamı mutluluk ve coşkudur. Üretkenliği de olumlu etkilemektedir. Negatif yanları da vardır. Bunlardan biri sarı renge maruz kalan bebeklerin daha fazla ağlamaları gösterilebilir. Hızlı tüketme yönleri de vardır. Reklamlarda sarı renginin sıkça kullanılmasının sebebi budur.

Turuncu renginin anlamı: Dışadönük olan insanların favori rengi turuncudur. Sosyalleşmeyi temsil eder. Genellikle mutfakta ve yemek odalarında tercih edilmektedir. Bunun sebebi iştah arttırıcı özelliğinin olmasıdır.

Kahverenginin anlamı: Hızlı olmak isteyenler için ideal bir renktir kahverengi. Kişilere sakinlik hissi verir ve bunun yanında hayal gücünün güçlenmesini sağlar. Özellikle gıda grubunda olan bazı şirketler bu rengi sık tercih ederler.

Yeşil rengin anlamı: Yeşil rengi doğayı çağrıştırmaktadır. Umudur temsil eder. Aynı zamanda kişiye huzur hissiyatı verir. Bu rengi sık kullanmakta olan kişiler genellikle yaratıcı ve üretken olan kişilerdir. Bu rengin hastanelerde de sık sık kullanılmasının nedeni güven duygusu oluşturmasıdır.

Pembe rengin anlamı: Pembe rengi, bireylere dinginlik hissi vermektedir. Aynı zamanda sakin bir tavır sergilemektedir. Çoğu yerde kasiyerlerin pembe rengini kullanmasını bu duruma bağlayabiliriz. Bunun yanında hosteslerde genellikle pembe rengini kullanarak yolculara sakin bir atmosfer sunmaktadır.

Kırmızı rengin anlamı: Bu rengin anlamı iştahlı, hırslı ve arzu edicidir. Bunların yanı sıra bu rengin liderlik yönü de vardır. Bu rengin sık kullanılması kişiyi ani ve çabuk kararlar almaya itebilir. Aynı zamanda kişinin duygusal yoğunluğunu arttırarak enerjik olmayı sağlayabilir.

Mor rengin anlamı: Mor rengi, kişilerde var olan bir uyku sorunu varsa kullanılması önerilen bir renktir. Çünkü mor rengi uyku arttırıcı özelliğe sahiptir. Genellikle insan psikolojisini olumlu anlamda etkileyen bir renktir. Bunun yanında mor renginin bazı olumsuz tarafları da vardır. Bu olumsuz taraflar içerisinde depresyon gibi olumsuz ruh hallerini çağrıştırıyor olması sayılabilir.