Şamil Tayyar, AK Parti çizgisinde siyaset yapmış bir gazeteci-yazar ve eski Gaziantep milletvekili olarak tanınıyor. 1 Mart 1965'te Gaziantep'in İslahiye ilçesinde dünyaya geldi. Hüseyin ve Fidan Tayyar çiftinin dördüncü çocuğu olan siyasetçi, 8 kardeşli bir ailede büyüdü. Babası kasaplık yapan ailenin, ekonomik açıdan mütevazı bir geçmişi oldu.
Şamil Tayyar kimdir, eğitim hayatı nasıl şekillendi?
İlk, orta ve lise öğrenimini İslahiye'de tamamladı. Ortaokuldan sonra Kuleli Askeri Lisesi sınavlarına girdi ancak başarılı olamadı. Aksaray Koçaş Tarım Meslek Lisesi'nin sınavını parasız kazandığı halde meslek lisesi mezunlarının harp okuluna giremediğini öğrenince geri döndü. 1986 yılında Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

Şamil Tayyar kimdir ve gazetecilik kariyeri nasıl ilerledi?
Daha üniversite son sınıf öğrencisiyken, 1985'te Milliyet Gazetesi'nde polis-adliye muhabiri olarak meslek hayatına başladı. 21 yıllık gazetecilik kariyerinin 17 yılı Milliyet ve Sabah'ta geçti. Ardından TGRT, Yeni Şafak, Tercüman ve Star gibi gazete-televizyon kuruluşlarında çalıştı. Star gazetesinde Ankara temsilciliği yaptı. 2008'de yayımlanan "Operasyon Ergenekon" kitabı nedeniyle gizlilik ihlali iddiasıyla yargılandı. 1 yıl 8 aylık ceza, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararıyla daha sonra para cezasına çevrildi.
Şamil Tayyar hangi partiden milletvekili oldu?
1999'da Demokratik Sol Parti'den milletvekili aday adayı oldu, 9. sıraya konunca adaylığını geri çekti. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi listesinden Gaziantep milletvekili olarak Meclis'e girdi. AK Parti'nin 24, 25 ve 26. dönem Gaziantep milletvekilliklerini yaptı. Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Mayıs 2020'de Medya ve Tanıtım Başkan Yardımcılığı'na atandı, ancak bir ay sonra istifa ederek aktif siyaseti bıraktığını duyurdu. Yayımlanmış 10 kitabı bulunuyor; "Refahyol Tutanakları", "Gölge İktidar", "Kürt Ergenekonu" ve "Beşinci Darbe" en bilinen eserleri arasında. Evli ve iki çocuk babası.
