Ses yalıtımını binaya ve sesin yüksekliğine göre yapmak amacı ile bazı ses yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Kullanılan ses yalıtım malzemeleri ile mekanlarda oluşabilecek gürültünün dışarı çıkmaması için en uygun malzemeler kullanılmalıdır.  

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Ses yalıtımı yapmak amacıyla kullanılan malzemeler, sesin dışarı çıkmasına ya da dışarıdan içeri girmesine engel olmaktadır. Bu gibi durumlarda, sesin şiddeti, mekanın bulunduğu yer ve binanın yapısı gibi pek çok farklı detay göz önünde bulundurulmalıdır.

Dışarı çıkması engellenmek istenen sesin yüksekliğine göre seçilmesi gereken malzemelerin sesi kesme kalitesi önemli bir detaydır. Örneğin en fazla ses kesme kapasitesi olan epdm ağır kurşun ses bariyeri ile yüksek gürültü çıkan ortamlarda sesin dışarı çıkmasını yüzde 90 oranında önlemiş olursunuz. Diğer yandan ses yalıtım bandı, bariyerli süngerpan, taş yünü, ses bariyeri, rebonded ve heraklite ahşap yünü gibi farklı ses yalıtım malzemeleri de kullanılarak ses yalıtımı büyük oranda sağlanmaktadır. Böylelikle gerek bina içlerinde gerekse hastane gibi kurumsal binalarda ses iletimi en aza indirgenmiş olur.      

Ses Yalıtım Malzemelerinin Kullanım Alanları Nerelerdir?

Ses yalıtımı yapmak amacıyla kullanılan ses yalıtım malzemeleri eski geleneksek anlayışın dışına çıkarak zemin ya da tavan gibi farklı bölgelere de uygulanabilmektedir.  Zeminde kullanım genellikle çok katlı binalarda alt kattaki kişileri rahatsız etmemek adına yapılan bir çözümdür. Tavana yapılan yalıtım ise daha çok üst kattan gelen rahatsız edici sesleri engellemek adına yaptırılmaktadır. Her ikisi de en az duvarlara yapılan ses yalıtımı kadar önemlidir.          

Ses Yalıtım Malzemeleri Hangi Amaçlarla Kullanılmaktadır?

Ses yalıtımı yapmak amacı ile birçok farklı çeşidi olan ses yalıtım malzemeleri arasında bina, ses yüksekliği ve yapılacak yer tespiti yapılarak en uygun olanlar kullanılmaktadır. Ses yalıtım malzemeleri çeşitleri ile kullanım alanları da genişlemektedir. Örneğin ses yalıtımı yapmak amacıyla toplu insanların bulunduğu apartman, ev, yurt, hastane ya da buna benzer yerlerde kullanılabilmektedir. Diğer yandan yüksek gürültüde çalışan bazı aletlerin seslerinin gizlenmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Son olarak ise müzik üretimi ya da sinema, tiyatro gibi yerlerde de ses kalitesinin engellenmemesi ve etkilenmemesi amacıyla kullanılmaktadır.  
 

Editör: Haber Merkezi