Sosyal medya fenomeni Meriç İzgi, geçtiğimiz yılın sonunda Koko isimli bir maymun sahiplendiğini duyurmuştu. İzgi, söz konusu maymunun annesinin hayvanat bahçesinde öldüğünü iddia etmişti. Birçok sosyal medya fenomeni de bu maymun ile birlikte video çekmişti.

Şikayetler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü hayvanı İzgi’den kurtardı. İzgi, bunlar yaşanırken video çekerek kamuoyu oluşturmaya çalıştı.

24 yaşındaki isim geçtiğimiz Temmuz ayında ise Koko’ya kavuştuğunu duyurdu. Ancak bu açıklama gerçek değildi. Zira İzgi ikinci kez kaçak yollardan ‘Makak’ cinsi maymun almıştı. Bir hafta önce İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Meriç İzgi’nin ikamet ettiği Eyüpsultan’daki adrese operasyon düzenlemiş ve ikinci kez kaçak yollardan aldığı ‘Makak’ cinsi maymuna el koymuştu.

Maymun daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü, kurtarılan maymunun işlemlerinin sürdüğünü, kısa bir süre sonra hayvanat bahçesinde yaşamına devam edeceğini duyurdu.

YİNE KAÇAK YOLLARDAN SAHİPLENDİ

Ancak İzgi bir türlü akıllanmadı. Sosyal medya fenomeni üçüncü kez de kaçak yollardan maymun sahiplendi. Bu da İzgi’nin Instagram’dan yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. İzgi, bu maymunun da ilk maymunu olduğunu iddia etti.

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre, sosyal medyada İzgi’ye yönelik tepki sürüyor. Başta hayvanseverler olmak üzere binlerce kişi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Maliye Bakanlığı’na da İzgi hakkında harekete geçmesi için davette bulundu.

"ZAVALLI HAYVANLARIN PEŞİNİ BIRAKMADI"

İstanbul  Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu “Şöhret tatlı geliyor olacak ki sözde fenomen zavallı hayvanların peşini bırakmadı. Zalimliğe devam ediyor. Bu büyük vicdansızlık. Burada beni yaralayan bir başka husus da binlerce gencin bu cahili örnek alıyor olması. Burada önce ebeveynlere iş düşüyor, çocukları kimleri izliyor takip etsinler. Ayrıca yetkililerin bu işi sıkı denetlemesi şart. Daha büyük cezalar uygulanmalı. Yasaya aykırı şekilde elde edilen bir hayvanın videoları çekiliyor. Üzerinden para kazanılıyor. Bu ve benzeri sayfaların acilen erişime engellenmesi de bir çözüm olabilir” diyor.

YABAN HAYVANININ YERİ HABİTATI

Avukat Kalafatoğlu şöyle devam ediyor: “Her şeyden önce yaban hayvanının yeri doğal yaşam alanı, habitatlarıdır. Bu hayvanların doğasından, özgürlüklerinden koparılarak eve alınması hem yasak hem vicdansızca. Çocuğunu sevindirmek isteyen, bakın pet-shop demiyorum, barınaklardan kedi-köpek sahiplensin. Böylelikle hem bir can kurtarmanın hazzını yaşar hem de evlatlarına iyi bir örnek olurlar. Lütfen çocuğunuzun her isteğini yapmayın, özellikle evcil hayvan konusunda ‘Hayır’ demeyi öğrenin.”

BESLEMEK VE SATMAK YASAK

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre yırtıcı ve vahşi hayvanların sahiplenilmesi ve beslenmesi yasak. Maymun türleri de bu kategoride ve ithalatına izin verilmiyor. AIDS ve Hepatit gibi hastalıklar bulaştırması da olası. Doğa yerine kafeste kalmaları psikolojilerine zarar veriyor. Ne kadar sosyalleşseler de doğası gereği yırtıcı olan bu hayvanlar şiddet ve cinayete varan davranışlar sergileyebiliyorlar.

İNTERNETTEN AL, KAPINA GELSİN!

Türkiye’ye yasadışı yollarla getirilen maymunların satışı ise internet üzerinden yapılıyor. Fiyat, bebek maymunlar için 900 liradan başlıyor 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. İlanlarda ‘Aşılanmış, itaatkâr, zeki, akrobatik, çocukların ve diğer evcil hayvanların arkadaşlığını seviyor’ yazıyor. WhatsApp’tan ulaştığım satıcı, maymunu kapıma kadar getirebileceklerini söyleyerek “Fiyat 1000 TL. Pazarlık yapılmaz” diyor. 

Editör: Haber Merkezi