Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir inşaat şirketinde iş bulan 196 Türk vatandaşı, 3 ay önce bu ülkeye gidip çalışmaya başladı.

Ancak bugüne kadar hiç maaş alamayan işçiler, ülkede koronavirüs salgınının hız kazanması nedeniyle nisan ayı başında Türkiye'ye dönmeyi kararlaştırdılar.

Türkiye, işçileri almak üzere 2 kez uçak gönderdi. Ancak buna izin vermeyen Suudi devleti, kalp krizinden 4 Nisan'da ölen Türk  işçi Zekai Yaman'ın cenazesini bile bir hastane morgunda rehin tuttu.

Türk işçiler ülkeden neden bırakılmadıklarını ancak 27 gün sonra öğrenebildiler.  Mağdur işçilerden İdris Türkoğlu, Sözcü muhabirine şöyle konuştu:

- 27 Gündür ülkemize dönmek için mücadele veriyoruz. Konsolosluğa gittik. Yetkililer ‘iki şirket arasında sorun var, çözüldüğü zaman gidebilirsiniz. Ne kadar sürede çözüleceğini bilemiyoruz’ dediler.

- Anladığımız kadarıyla, ödenmesi gereken bir para var, onun ödenmesi için bizi rehin tutuyorlar. Bu gün Suudi İnşaat firmasının sahibiyle görüştüğümüzde konu aydınlığa kavuştu. Arap firma bize oturma izni almadığı için hepimiz cezalı duruma düşmüşüz.

- Firma sahibiyle görüştük. Bizlere oturma izni alması gereken o olduğu için cezayı ödemesi gereken de o. Ancak, bize 1 milyon 700 bin riyal tutarındaki cezayı ödemek için parasının olmadığını söyledi. O ceza ödenmediği sürece de bizim Arabistan'dan ayrılmamıza izin verilmiyor. Türk parasıyla 4 milyon TL cezayı bizim ödememizi istedi.

- Burada koronavirüs hızla yayılıyor. Vaka sayısı her gün artıyor. Biz çok kötü koşullarda, pis bir ortamda kalıyoruz. Burada rehin kaldık. Türkiye’ye gelmek ailemize kavuşmak istiyoruz, kimse yardımcı olmuyor. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Dışişleri Bakanımız, Cumhurbaşkanımız, milletvekillerimizin bizi kurtarmasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi