Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan Emine Işınsu (Öksüz) hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Emine Işınsu hanımefendiye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Sancı, Azap Toprakları, Çiçekler Büyür gibi güzel eserler ve sadaka-yi cariyeler bıraktı geride. Mekanı cennet, makamı âli olsun."

Emine Işınsu kimdir?


- 17 Mayıs 1938’de babasının Tümen Komutanı olarak görev yaptığı Kars’ta doğdu. Cumhuriyet döneminin tanınmış şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna’nın kızıdır. 

- Babasının görevlerinden ötürü de Sarıkamış, Urfa, Karaman gibi yurdun çeşitli yerlerinde ve her birinde birkaç yıl yaşayarak büyüdü.

- İlkokulu Urfa, Sarıkamış ve Ankara’da okudu. TED Ankara Kolejini bitirdi (1957). 

- Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Felsefe bölümlerinde; Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünde bir süre öğrenim gördü. İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda okurken bir yarıyıl AFS bursuyla ABD’ye gitti, “Sosyal Hizmetler Uzmanı” kurslarına katıldı.

- Kolej’in dergisinde yayımlanan bir şiiriyle edebiyat dünyasına adım attı. İlk eseri 17 yaşındayken basılan şiir kitabı İki Nokta’dır. Ödül kazanan ilk romanı Küçük Dünya’dan sonra yoğun bir şekilde romana yöneldi. 

- Roman yazmanın dışında “Ayşe” adıyla annesinin çıkardığı kadın dergisini 1969’da, 1970’lerin önemli fikir ve sanat dergilerinden Töre’yi 1971- 1981 yılları arasında çıkardı. Kadın, Hisar, Töre ve Türk Edebiyatı dergileri başta olmak üzere birçok dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

- Küçük Dünya, Yönetmen Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak çekilmiş ve TRT’de yayınlanmıştır.

- Atlı Karınca, Yönetmen Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak çekilen bir orijinal senaryodur. Ancak TRT’nin “aydınlarla alay ediyor” gerekçesiyle yayınını yasaklaması üzerine roman hâlinde yayınlanmıştır.

-  Türk Edebiyatı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Türkiye Yazarlar Birliği Üyesi İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Merkez Birliği (İLESAM) üyesidir.

- Evli ve üç çocuk annesidir.

Editör: Haber Merkezi