Tüm dünyaya korku salan koronavirüs sebebiyle Çin'deki üretim düşünce ithalat sınırlandı. Yaşanan tedarik sıkıntısı sonucu Türkiye'de bazı ürünler zamlandı.

Yüzde 5'lik fiyat artışı henüz vatandaşa yansımadı

Çin'den yıllık 80 bin ton ithal edilen siyah ayçekirdeğinin fiyatı yüzde 5 arttı. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, "Toptan ithalatta yaşanan yüzde 5'lik fiyat artışı henüz vatandaşa yansımadı. Biriken zamlar mart veya nisanda yüzde 15 şeklinde kendini gösterecek" dedi.

2-3 ay içinde yüzde 10-20 şeklinde bir zam gelecek

Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Metin Nil ise, "Çin'den ithalat devam ediyor ancak üretim düştüğü için ithalat da sınırlı. Çin'de çalışmaya başlayan fabrikalar kapasitelerinin yüzde 40'ını ancak kullanmaya başladı. Biz de ürünleri yüksek maliyetlerle temin etmek zorunda kalıyoruz. Böyle sürerse tüm elektronik cihazlara 2-3 ay içinde yüzde 10-20 bandında bir zam gelecek" diye konuştu.

Hamsi ve istavrit gibi yerli deniz ürünlerine yöneldiler

Etkilenen sektörlerden biri de gıda. Gıda ithalatının tamamen durmasıyla ham madde tedarik edemeyen Çin ve Japon restoranları, geçici çözüm olarak hamsi ve istavrit gibi yerli deniz ürünlerine yöneldi. Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği'nden aldığımız bilgiye göre, turizm sektörünün talep ettiği suşi çeşitleri, restoranlardaki dondurulmuş deniz mahsulleri, kalamar gibi ürünlerde ciddi tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Piyasalar durgun olduğu için hiçbir firma büyük stoklarla çalışmıyor ve stokların erimesi sonucunda bu ürünlerin de zamlanma ihtimali var.

Stoklar eridiğinde fiyatlar artar ve enflasyonu tetikler

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise "Uzakdoğu temalı restoranların yaşadığı ham madde sorunu, yerli ürün satışlarına yöneltti. Virüs sorunu çözülemezse ve turizm sektörünü daha fazla etkilerse biz de o oranda etkileniriz. Stoklar eridiğinde fiyatlar artar ve enflasyonu tetikler" dedi. Cumhuriyet

Editör: Haber Merkezi