03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM Türkiye'nin ilk kadın öğretmeni kimdir? Fatma Refet Angın'ın hayatı

Türkiye'nin ilk kadın öğretmeni kimdir? Fatma Refet Angın'ın hayatı

Türkiye'nin ilk kadın öğretmeni, Cumhuriyet dönemi bağlamında Fatma Refet Angın olarak kabul ediliyor. 1915 yılında Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde doğan Angın, Tevhid-i Tedrisat Kanunu sonrası eğitim sisteminde öncü rol üstlendi. Kullanıcının "Refet Angın değil mi" sorusu, bu tanınmış ismi işaret ediyor ve evet, doğru bir hatırlama. Angın, 1930'lu yıllarda öğretmenlik yapmaya başladı ve Atatürk ile yollarının kesişmesiyle tanındı.

Fatma Refet Angın, Gelibolu Cumhuriyet Okulu'nu bitirdikten sonra Edirne Kız Öğretmen Okulu'na girdi. 1932'de mezun oldu ve Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ni tamamladı. 1936'da tarih öğretmeni olarak göreve başladı. Bu süreç, Cumhuriyet'in kadınlara eğitimde açtığı kapıları simgeliyor.

Fatma Refet Angın kimdir? Erken Yaşamı ve Eğitimi

Fatma Refet Angın, 18 Mart 1915'te Gelibolu'da doğdu. Emniyet Amiri Hafız Şerif Bey ile Halime Hanım'ın en büyük çocuğu olarak büyüdü. Okuma yazmayı annesinden öğrendi ve mahalle mektebine sadece iki gün devam etti. Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu Cumhuriyet Okulu'na üçüncü sınıftan başladı.

Çocukluğunda öğretmen olmayı hedefledi. Atatürk'ün 1928'de Gelibolu ziyareti sırasında sınıfına uğradı ve "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna "Öğretmen" yanıtını verdi. Bu anı, hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Edirne Kız Öğretmen Okulu'ndaki eğitimi, onu Cumhuriyet'in eğitim devrimine hazırladı.

Angın, 1930'da Atatürk'ün Edirne Kız Öğretmen Okulu ziyaretinde çiçek sundu ve "Sözümü tuttum Paşam" dedi. Bu etkileşimler, onun Atatürk'ün eğitim vizyonunu benimsemesini sağladı.

Fatma Refet Angın'ın Kariyeri ve Katkıları

Fatma Refet Angın, 1936'da Gelibolu Ortaokulu'nda tarih öğretmeni olarak başladı. Biga Ortaokulu, Bursa Kız Lisesi ve Antakya Kız Meslek Lisesi'nde görev aldı. Sonraki yıllarda müdürlük yaptı ve Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi ile İstanbul Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi'nin kuruluşunda yer aldı.

Tarih öğretmeni olarak matematik yerine tarihi seçti. Atatürk'ün etkisiyle bu alana yöneldi. 1937'de II. Türk Tarih Kongresi'ne delege olarak katıldı. Beylerbeyi Sarayı'ndaki davette Atatürk ile sohbet etti. Emekliliğe kadar pek çok okulda çalıştı.

1981'de Öğretmenler Günü'nün ilk kutlamasında Yılın Öğretmeni seçildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri oldu ve 1982'de emekliye ayrıldı. 1988'de Milli Eğitim Derneği Hizmet Ödülü aldı. Atatürk'ün doğumunun 100. yılı komitesinde görev yaptı.

Fatma Refet Angın'ın Mirası ve Vefatı

Fatma Refet Angın, Cumhuriyet'in kadın öğretmen öncüsü olarak anılıyor. İstanbul Kağıthane'de bir ilkokul adını taşıyor. Eğitimde kadınların rolünü simgeliyor. Atatürk'ün "Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" sözünü yaşattı.

30 Ocak 2010'da 95 yaşında İstanbul'da vefat etti. Cenazesinde "Rafet" yazım hatası yaşandı. Bu olay, kamuoyunda tartışıldı. Ölümü, eğitim camiasını yasa boğdu.

Angın'ın hayatı, Cumhuriyet'in eğitim reformlarını yansıtıyor. Kız çocuklarının okullaşmasını teşvik etti. Bugün hâlâ ilham kaynağı olarak hatırlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *