Mado, geçtiğimiz ay Uygur derneklerinin Mado’nun Ankara Çukurambar’daki şubesinde düzenleyeceklerini duyurduğu bir toplantıyı son anda iptal etmişti. 

Müslüman Uygur Türkleri, geçen ay Mado’nun Çukurambar şubesinde basın açıklaması yapacaklardı. Ancak Mado'nun sahibi Mehmet Sait Kanbur, “Çin’deki yatırımlarımız zarar görür” gerekçesiyle bu toplantıyı iptal etti.

Çin devlet medyası CRI’nın Türkçe servisine konuşan Mado’nun sahibi Mehmet Sait Kanbur, Çin'de üretim tesisi kurmayı planladığını belirtti.

Kanbur, “Çin’i tebrik ediyorum. Hem milliyetçi bir toplum hem de sessiz bir şekilde yol almaya çalışıyor. Kim ne derse desin dinlemiyor. Benim hedefim gitmek diyor. İstikametim önde yürümek diyor. Sakin ve kendini her resimde her sokakta görmek istiyor. Ben de aynı düşüncedeyim. Gittiğim yerde kendi bayrağımı, resmimi ve dondurmamı görmek istiyorum. Bu bir vizyon işidir. Çin gelecekte dünyanın bir numarası olma yolunda. Bugün Çin’in dünyada girmediği bir nokta var mı? Arabistan’dan Amerika’ya her yerde Çin aktif şekilde hareket ediyor. Teknoloji ve birçok konuda Çin önde ilerliyor. Yiwu şehrinde açılış yapılırken eğlenceli bir olay yaşandı. Şehrin belediye başkanı beni makamına davet etti. Güzel bir tören ile karşılandık. Yanımdaki müdürüme heyete benim nereli olduğumu sormasını istedim. Üç defa ‘Ben nereliyim?’ diye sordum. Şaşırdılar. Ben Çinliyim dedim. Ne demek istediğimi sordular. İnsanın iki vatanı olur diye açıkladım. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim dedim. Onlar da o zaman biz de Kahramanmaraşlıyız dediler.” ifadelerini kullandı,

Bu olay sonrası Kanbur'a sosyal medyada tepki yağdı.

Editör: Haber Merkezi