İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM Yaren leylek geldi mi, ne zaman gelecek? Eşi Nazlı yuvaya döndü

Yaren leylek geldi mi, ne zaman gelecek? Eşi Nazlı yuvaya döndü

Baharın habercisi Yaren leylek için geri sayım başladı. Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Leylek Köyü'nde bu yıl ilk sevindirici gelişme, Yaren'in eşi Nazlı'nın 24 Şubat sabahı yuvaya konmasıyla yaşandı. Köyün bu yılki ilk misafiri olan Nazlı, Adem Yılmaz'ın evinin çatısında ve bacasında görüntülendi.

Nazlı'nın beklenenden erken dönüşü, tüm dikkatleri Yaren leylek'e çevirdi. Balıkçı Adem Yılmaz ile 15 yıllık dostluğuyla Türkiye'nin gönlünde yer edinen Yaren'in de birkaç gün içinde köye varması bekleniyor. Peki Yaren leylek geldi mi, ne zaman gelecek?

Yaren leylek 2026'da geldi mi?

25 Şubat 2026 itibarıyla Yaren leylek henüz Eskikaraağaç'a ulaşmadı. Geçen sene 15 Mart'ta Adem Amca'nın kayığına konarak baharı müjdeleyen Yaren'in, eşinin bu denli erken varışı nedeniyle bu yıl daha önce gelebileceği tahmin ediliyor.

Adem Yılmaz, heyecanını gizleyemeyerek şunları söyledi: "Eşi geldi, köyün bu yılki ilk leyleği o. Sağ salim yoldaysa en fazla bir hafta içinde Yaren de döner. Çok özledim, gözüm sürekli gökyüzünde. Daha önce en erken 28 Şubat'ta gelmişti ama eşi hiç bu kadar erken dönmemişti."

Yaren leylek ne zaman gelecek?

Yaren, son yıllarda genellikle Mart ayının ikinci ve üçüncü haftası arasında köye ulaşıyor. Ancak göç takvimi hava koşullarına, rüzgar yönüne ve beslenme olanaklarına göre birkaç gün kayabiliyor. Uzmanlar, Nazlı'nın erken gelişinin göç sürüsünün rotayı tamamlamak üzere olduğuna işaret ettiğini belirtiyor. Bu yıl buluşma gerçekleşirse Yaren ile Adem Amca'nın dostluğu 15. yılına girmiş olacak.

Yaren leylek ve Adem Yılmaz'ın hikayesi

2010 yılında başlayan bu eşsiz dostluk, bir balıkçının kayığına konan leyleğin her göç döneminde aynı noktaya dönmesiyle zaman içinde Türkiye'nin en bilinen insan-doğa öyküsüne dönüştü. Hikaye 2019'da bir belgesele, 2023'te bir macera çocuk filmine konu oldu. 2024 yılında ise The New York Times gazetesinde yer alarak uluslararası alanda da büyük ilgi gördü.

Eskikaraağaç, Uluabat Gölü kıyısında konumlanan ve Avrupa Leylek Köyleri Ağı'nda (ESVN) Türkiye'yi temsil eden tek yerleşim yeri. Köy halkının yuvaları koruması, elektrik direklerindeki tehlikelerin izole edilmesi ve sulak alanların temiz tutulması, leyleklerin her yıl aynı noktayı tercih etmesinin temel nedenleri arasında gösteriliyor.