Günümüzde ülkemizde sahiplenilmesi çok yaygın olan bir tür olan Yorkshire Terrier göz alıcı tüy rengi ve sevimli yapısı ile dikkat çekmektedir. Sevimli dostlarımız arasında “küçük” boyutlu olarak sınıflandırabileceğimiz bu cins hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Küçük yapısının yanında çok tüylü bir dış görünüşe sahip olan sevimli dostumuzun tüy dökme sorunu olmadığını da belirtmek gerekir. Bu sebeple alerjik hastalıkları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilebilmektedir.

Patili dostumuzun tarihine bakıldığında ilk olarak 1800’lü yıllarda İngiltere’nin Yorkshire ilçesinde kedilere karşı önlem amaçlı olarak ortaya çıktığı söylenmektedir. Daha sonra sahiplenilerek evcilleştirilen bu ırkın günümüzde çok sevimli bir evcil dost olduğu bilinmektedir. Dış görünüşüne bakıldığında tarihi şaşırtıcı gözüken bu ırkın gerekli durumlarda cesur bir ırk olduğu çıkarımı da yapılabilmektedir.

Eğitim bakımından sevimli dostumuzun çok zeki bir genetiğe sahip olduğu söylenilebilmektedir. Fakat bunun yanında inatçı bir ırk olduğu da bilinmektedir. Doğru yöntemlerle eğitildiğinde son derece uysal bir yapıya bürünebilecek olan Yorkshire Terrier cinsi sevimli dostlarımızın eğitimine büyük ölçüde önem vermek gerekmektedir.

Yorkshire Terrier Kişilik & Karakter Özellikleri

Yorkshire Terrier özellikleri diğer ırklara oranla büyük ölçüde eğitim ile şekillenmektedir. Fakat kısaca bahsetmek gerekirse bu ırk yavru olduğu dönemlerde yabancılarla tanıştırılmadığında olgunluk döneminde asosyallik çekebilmektedir. Bu sebeple patili dostumuzu erken dönemlerde sosyal ortamlara sokmak onun geleceği için son derece önemlidir.

Sahiplerine bağlılığı ile bilinen sevimli dostumuz sevgi dolu bir yapıya sahiptir. Aynı şekilde eğitilirken de sahibi tarafından bu şekilde eğitilmesi son derece önemlidir. Sahibi tarafından yapılacak olan sevgi dolu ve ilgili bir eğitimle çevresine karşı uysal ve sevimli bir karaktere sahip olması mümkündür.

Enerji seviyesi de yüksek olan patili dostumuzun gün içinde belirli aralıklarla oyunlar oynayarak enerjisini atması son derece önemlidir. Bu sebeple sahibi tarafından günlük rutinler belirlenerek enerjisini atması sağlanabilir. Hiperaktif yapısı sebebi ve geçmişteki içgüdüleri sebebiyle kavgaya yatkın olan bu ırkın sahibi tarafından eğitimi esnasında özel bir ilgi alaka ile törpülenmesi gerekmektedir.

Soğuktan fazla hoşlanmayan bir ırk olan patili dostumuz sıcakkanlı apartman ortamlarına kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir. Havlama sesinin yüksek olması bazı durumlarda apartman sakinleri ile sorunlar yaşanmasına sebep olsa da iyi bir eğitimle uysal bir dost haline gelebilmektedir.

Yorkshire Terrier Tarihi

Yorkshire Terrier cinsi dostlarımız ilk olarak İngiltere Yorkshire bölgesinde ortaya çıkmışlardır. Adını da tam olarak buradan alan bu ırkın geçmişteki görevi bölgede yaşanan yoğun fare problemine çözüm olmaktır. Bölgede yaşayan İskoç işçilerinin İskoçya’dan getirdikleri İskoç Terrier cinslerinin genetiklerinden meydana gelen sevimli dostumuzun geçmişteki görevi madenlerdeki fareleri avlamaktır.

Daha sonrasında sevimli yapısı ile dikkat çeken sevimli dostumuz İngiliz kadınlarının ilgisini çekerek kucak köpeği haline gelmiş bulunmaktadır. İyi bir eğitim ve düzenli bir bakım ile tamamen kimlik değiştiren bu cins zamanla günümüzdeki halini almıştır.

Bu şekilde köklü bir tarihe sahip olan sevimli dostumuzun geçmişte, her ne kadar doğanın kanunu olsa da günümüzde olduğu kadar uysal ve dost canlısı olmadığını da söylemekte fayda vardır.

Yorkshire Terrier Fiziksel Nitelikler

Sevimli dostumuzun dış görünüşü ile fiziksel niteliklerinin bağdaşmadığı rahatlıkla söylenebilmektedir. Dış görünüş olarak son derece ufak boyutlarda ve narin bir görüntüye sahip olan Yorkshire Terrier ırkı son derece enerjik bir yapıya sahiptir.

Tüy yapısı olarak klasik, gold ve silver olarak üç renkten oluşan sevimli dostumuz son derece parlak ve bakımlı görünmektedir. Bu özelliği ile dışarıdan sakin bir ev dostu olarak gözüken ırkımız son derece hareketli ve oyun oynamayı seven, atılgan bir cinstir.

Kısa gövdesinin olduğu gibi kısa bacaklara sahip olan bu ırkın el belirgin özelliği uzun tüylere sahip olmasıdır. Tüy bakımının son derece önemli olduğu sevimli dostumuzun her gün taranması gerektiği de söylenebilir.

Kuyruk olarak orta uzunlukta bir kuyruğa sahip olan sevimli dostumuzun tüyleri sayesinde kuyruğu neredeyse gözükmemektedir.

Hareketli yapısından dolayı büyük bir egzersiz ihtiyacı duymayan patili dostumuzun günlük oyunları egzersiz anlamında yeterli bulunmaktadır. Bu sebeple Yorkshire Terrier sahibi olmak isteyen kişilerin egzersiz için ayıracağı vaktin ortadan kalktığı söylenebilmektedir.

Yorkshire Terrier Bakımı

Yorkshire Terrier bakımı konusunda öncelikle bilinmesi gereken unsur göz alıcı tüylerinin düzenli bakım yapılması gerektiğidir. Bu sevimli dostumuza sahip olan kişilerin genellikle parlak görünüm elde etmek adına çeşitli kremler kullandığı da görülmektedir. Bunun yanında tüylü bir yapıya sahip olan dostumuzun düzenli olarak her gün taranması gerekmektedir. Aksi halde sevimli dostumuzun tüyleri birikerek makine ile tıraş işlemi gerekebilmektedir. Bu durumun yaşanmaması adına düzenli olarak taranması faydalı bir iş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer köpeklere oranla daha bakımlı bir görünüme sahip olan sevimli dostumuzun sık sık banyo yapması onun göz alıcı tüylerinin daha parlak görünmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple haftada bir banyo yaptırılması çok önemli bir unsurdur.

Uzun tüylerin sevimli dostumuzun görüş alanını kapatmaması adına kafa bölgesinden at kuyruğu şeklinde toplanması da bu ırk için çok önemli bir detaydır. Aynı şekilde haftada 3-4 kez dişlerinin fırçalanması da önemlidir.

Yorkshire Terrier Eğitimi

Son derece zeki bir ırk olan Terrier ırkının en sevimli üyesi olan Yorkshire Terrier eğitim konusunda çok kolay bir ırktır. Doğru uygulamalar yapıldığında sahip olduğu inatçılığı da bir kenara bırakan bu cins sahipleri tarafından bu özelliği ile çok sevilmektedir.

Doğru uygulamalar yapıldığı takdirde tam bir dost haline bürünen Yorkshire Terrier, kötü eğitim şartlarında da çok olumsuz tavırlara bürünebilmektedir. Bu sebeple sevimli dostumuzun eğitimi sırasında suyuna giderek eğitilmesi daha makul olacaktır.

Yorkshire Terrier yavru zamanlarından eğitimine başlanmalıdır. Bunun sebebi kişisel özelliklerin erken yaşlarda kazanılmasıdır. Küçük yaşlarda yapılan hatalı eğitimler sevimli dostlarımızın agresif hareketler sergilemesine sebep olmaktadır.

Yorkshire Terrier Beslenmesi

Yemek konusunda son derece seçici olan Yorkshire Terrier cinsi sevimli dostlarımızın mamalarının seçiminde her zaman kaliteli markalar tercih edilmelidir. Aksi takdirde yemek yememeye varabilecek reaksiyonlar verebilen sevimli dostumuz bazı durumlarda ev yapımı gıdalar da tüketebilmektedir.

Hiperaktif bir ırk olduğu için önemli ölçüde kilo problemi yaşamayan sevimli dostumuzun mama seçimlerinin veteriner kontrolünde yapılması da faydalı bir seçenektir. Bunun sebebi Yorkshire Terrier ırkında gözlemlenebilen alerjik hastalıklardır. Bazı canlıların bazı mamalara karşı gösterebileceği alerjik reaksiyonlar büyük hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir.

Yorkshire Terrier Çocuklarla İletişimi

Yorkshire Terrier hiperaktif yapısı sebebiyle çocuklar için tam bir oyun arkadaşıdır. Ancak ilk başlarda bazı çocuklar için korkutucu olabilmektedir. Bu sebeple çocuklar ile sevimli dostumuzu alıştırarak arkadaş yapmak daha mantıklı bir seçim olarak gözlenebilmektedir. Sevimli dostumuzu bu amaçla yavruyken eğitmek hem çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı edinmek hem de sevimli dostumuz için iyi bir oyun arkadaşı edinmek anlamına gelmektedir.

Bunların yanında çocukların hayvan sevgisini öğrenmesi için de bu cins ile arkadaşlık etmesi son derece faydalı bir unsur olacaktır. Kendini sevdirmekten hoşlanan patili dostumuzun çocuklar ile yakın ilişkiler kurma konusunda başarılı olabileceği söylenebilir. Bu sebeple Yorkshire Terrier’in çocuklar ile iletişiminin iyi olduğu söylenebilir.

Yorkshire Terrier evde beslenir mi?

Yorkshire Terrier zaten genel manada evcil bir hayvandır. Bu sebeple evde beslenmesinde hiçbir problem bulunmamaktadır. Aksine düzenli bakımlarının yapılarak özenli bir şekilde yetiştirilmesi gereken sevimli bir dostumuzdur.

Yorkshire Terrier çocuklarla anlaşır mı?

Hiperaktif bir yapıya sahip olan bu ırk kendisi gibi olan çocuklarla son derece etkili bir iletişim kurabilmektedir. Bunun yanında kendini de sevdirmekten zevk alan bu ırkın huyuna gitmek iletişim açısından son derece etkili olabilmektedir.

Yorkshire Terrier ömrü ne kadar?

Her canlının olduğu gibi bu patili dostumuzun da ömrü yaşam standartlarına göre değişmektedir. Bu süre ortalama olarak 11-16 yıl olarak verilse de kaliteli yaşam standartlarında daha uzun sürelere de çıkabilmektedir. Aynı şekilde bakımsız bir ömür geçirdiği takdirde daha kısa sürelerde de hayatı sonlanabilmektedir.

Yorkshire Terrier ev yemeği yer mi?

Yemek konusunda aşırı derecede seçici olan bu ırk hazır gıdaları dahi tüketmekte sorun yaşayabilmektedir. Fakat veterinere danışıldığı takdirde her yemeği olmasa da bazı ev yemeklerini tükettikleri görülmüştür. Bu konu için en iyi seçenek bir veterinere danışmaktır.

Yorkshire Terrirer Fiyatları?

Yorkshire Terrier fiyatları petshoplarda genel olarak 3500 TL – 7000 TL arasında değişim göstermektedir. Fakat bu cins sevimli dostlarımızı barınaklardan veya kişilerden sahiplenmek de mümkündür. Bu ırkı sahiplenirken yavru olarak almak onu eğitmek ve kendi yaşantınıza alıştırmak adına büyük kolaylık sağlayacaktır.

Yorkshire Terrier çok fazla tüy döker mi?

Yorkshire Terrier cinsi sevimli dostlarımızın uzun tüy yapısına bakıldığında çok fazla tüy döktüğü düşünülmektedir. Bu aslında tamamen yanlıştır. Neredeyse hiç denilecek düzeyde tüy döken bu ırkın düzenli olarak tüyleri tarandığında bu konuda oldukça başarılı bir seçim olduğu gözlenecektir. Sevimli dostumuz tüy dökme konusunda oldukça zahmetsiz bir ırktır.

Yorkshire Terrier ne kadar büyür?

Patili dostumuz küçük boyutlu, süs köpeği statüsündeki cinslerdendir. Bu sebeple fazla büyüdüğü söylenemez. Yaşamı boyunca maksimum 4 kilo gibi değerlere ulaşan bu cinsin uzunluğu ise 17-20 cm aralıklarına ulaşabildiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple sevimli dostumuzun dış görünümü her zaman yavru gibi kalmaktadır.

Sonuç

Sonuç olarak Yorkshire Terrier ırkının son derece tatlı fakat bir o kadar da hiperaktif ve narin bir ırk olduğu söylenebilmektedir. Sevimli dostumuzun artılarını ve eksilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Son derece hafif ve tatlı bir cins olmasından dolayı tam bir kucak köpeği olarak nitelendirilebilmektedir.
  • Tüy dökme sorunu neredeyse hiç denecek kadar azdır, bu sebeple alerjik hastalıklara sahip hayvan severler tarafından da sahiplendirilebilir.
  • İyi eğitildiği takdirde son derece zeki ve uysal bir ırktır.
  • Sahibine bağlı bir ırk olmasından dolayı sahibinin sözünden çıkmamaktadır.
  • Çocuklarla iletişimi kuvvetli bir ırktır.
  • Hiperaktif yapısından dolayı egzersiz ihtiyacı bulunmamaktadır.
  • Hafif yapısı sebebi ile sahibi ile her yere gidebilmektedir.
  • Ufak boyutlarına rağmen havladığı zaman yüksek tonda sesler çıkartabilen bir ırktır.
  • Hiperaktif bir ırktır, hareket sevdiği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Bakım gereksinimleri diğer cinslere göre oldukça fazla olarak görülebilmektedir.
  • Yemek konusunda çok seçici bir ırktır, her zaman en kaliteli mamaların tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Narin fakat hiperaktif bir cins olması sebebiyle sahibi ile yaptığı gezilerde dikkatli gözetlenmesi gerekmektedir.
Editör: Haber Merkezi