ANKET sonuçlara yavaş yavaş gelmeye başladı. Adeta yeniden doğuş atmosferine dönüşen 31 Mart seçimleri için hayati titizlik içinde kafa yoruluyor. Bağımsızlar dışında iki grup arasında geçecek seçim için listeler yeni baştan ele alınıp gözden geçiriliyor. AK Parti 30 komisyon oluşturdu. İttifaktaki son şekil üstünde yeni dizayn hamleleri bekleniyor. Cumhur İttifakı’nın tüm il ve ilçelerde yeni hesap düşüncesi işleri zora sokabilir.

Yeni küskün ve kırgın yaratmamak gerekir. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in verdiği Iğdır örneği tuttu. HDP ve MHP arasındaki mücadeleyi biliyoruz. Bu ilimizde AK Parti adayı oyları bölebilir. İşte bu tartışma sonunda tüm il ve ilçeler üstünde genel bir bakış yapılıyor.

Çünkü il genel meclisi ve belediye meclis üyelikleri için verilecek oylar çok önemli. Cumhur İttifakı’nın meclis üyeliklerinde kendi adayına oy beklentisi dezavantaj yaratabilir. Baraj sorunu öne çıkabilir. İl genel meclisi, vali başkanlığında görev yapacak. Ama belediye meclisi karar organı. Olası meclis içindeki seçim, alınacak kararlar, çoğunluk oyunun sağlanmasını gerektiriyor. Parçalı oylar Millet İttifakı’na avantaj getirebilir. Bu üyelikler için parti kontenjanı ve liderlerin kontenjan haklarıyla birlikte listeler oluşacaktır.

Adaylar kesinleşmedi

Üstelik belediye başkan adayları henüz kesinleşmedi. Hatasız, kaos oluşturmayacak, adeta ittifaktan koalisyona geçiş modeli yaratılabilir. Bu ihtimal çerçevesinde MHP ve AK Parti kurmayları çalışıyor. Her ne kadar adaylar açıklanıp seçim çalışmalarına başladılarsa da yeni anket, yeni hesap ve yeni durumlar, yeni listelerin oluşmasına neden olabilir. Bir tek oy bile partiler için önemli. Günlerdir meclis üyeliği için TBMM’ye akın akın gelen partililerin beklentileri göz ardı edilemez. Kaldı ki, Cumhur tarafı, işleri artık sorunsuz yürütüyor.

Partiler, adaylar ve rakipleri hemen her hafta yeni anketler yaptırıyor. Millet İttifakı’nın yükselişe geçtiği il ve ilçelere yeniden göz atılıyor. Amaç 2014 seçimlerinden geriye düşmemek. Hatta ittifak gücüyle CHP kalelerini de ele geçirmek. Belediye başkan adayları kadar ikinci adam da dikkate alınıyor. Olası istifa, ölüm veya herhangi bir neden karşısında belediye meclisinin seçeceği yeni, yani yedek pozisyondaki başkan adayı da düşünülmüyor değil. Özetle adaylar belli ama son şekil belirsiz. Aslında bu doğal bir süreç. İki taraf da bu seçime hayati önem veriyor.

Ülkücülere davet

Cumhur tarafı elde edilebilecek zafer ile CHP’yi kurultaya götürüp Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığını tartıştıracak. MHP ise bünyeden koparak oluşan İYİ Parti’nin ilk sınavında sınıfta kalmasını amaçlıyor. Sayın Bahçeli, Adana kutlamasında açık çağrı yaparak kapıyı açtı. Küsen, darılan ülkücüleri bünyeye davet etti. 31 Mart kazanımında MHP meclis aritmetiğini de güçlendirmek adına İYİ Parti’nin tavsiyesini dört gözle bekleyecektir. CHP-İYİ Parti ortaklığına ise besbelli ki, HDP ve Saadet Partisi desteği var.

Bölge il ve ilçeler dışında HDP zaten stratejik illerde aday çıkartmadı. Cumhur İttifakı’na HDP’den oy çıkmaz. Saadet’ten de... Bu bakımdan il genel meclisi ve belediye meclisi oylaması ilginç olacaktır. CHP kendi iç bünyesinde beklenen sarsıntıları geride bıraktı. Bir başka sarsıntıya tahammül olmayacaktır. İYİ Parti büyük pazarlıklar sonunda istediği yere geldi. Artık yeni gündem, yeni istek veya yeni gelişmelere gerek kalmıyor gibi. Akif Hamzaçebi, Gürsel Tekin, Canan Kaftancıoğlu söyleyeceklerini söyledi. Aday olamayanlar istifalarını verdi. Kritik eşik aşıldı. İYİ Parti içinde çalkantı hissedilmiyor. Beklenenin üstünde varlık gösterdiler zaten.

Şimdi artık iş zamanı. AK Parti erken başladı ve meydanlara erken indi. Başta Sayın Erdoğan günde iki şehir ve iki ilçe dolaşarak açılış, temel atma veya parti faaliyetleri kapsamında dolaşmaya başladı. Millet İttifakı’nda suların durulmaya başlaması ve kesin listelerin oluşmasıyla birlikte yollar için teker dönmeye başlayacaktır. Hayat pahalılığı, doların yeni atağı, Suriye zirvesi, sebze-meyve gündemi, TBMM çalışması, her ne kadar partileri henüz meydanlara indirmediyse de elleri kulağında... Yeni anket, yeni durumlar ışığında hele listeler kesinleşsin bakalım. Sonra seçim şenliği zili çalacaktır elbet.