Güvenlik uzmanları uyardı: Yeni nesil ağ güvenliği çözümlerine geçmeyen şirketler, artan siber tehditler karşısında savunmasız kalacak

ŞIRKETLER için siber güvenliğin tek bir ofis ortamıyla sınırlanabildiği dönem geçmişte kaldı. Kurumsal ağlar üzerinde güvenliği sağlamak için kritik öneme sahip olan ağ görünürlüğü; başta bulut bilişim, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve mobilite olmak üzere son kullanıcıya kolaylık sağlayan pek çok teknoloji trendi nedeniyle sekteye uğradı. Bugünün IT yöneticilerinin şirket içindeki hangi kaynak cihazdan, hangi servisler yoluyla, hangi hedef adreslere ulaşıldığını tespit edebilmesi için ağ güvenliğini tümüyle yeniden ele alması gerekiyor. 

1. Kurumsal ağlara fiziksel bağlılık azaldı Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte uzaktan ya da sahada çalışmak kolaylaştı. Bu durum da şirketin ağ trafiğine giren cihazların fiziksel konumdan bağımsız hale gelmesine neden oluyor.

 2. Yapay zeka, yeni nesil siber tehditler ortaya çıkardı Siber tehditlerin çok daha kompleks hale gelmesinin yanı sıra, hiçbir ön bilgisi olmayan bir son kullanıcı dahi tehlikeli siber saldırı yöntemlerini internette kolayca bulup öğrenebiliyor.

3. Nesnelerin İnterneti (IoT) konforla birlikte risk getirdi IoT teknolojileri ile bugüne kadar internete hiç bağlanmamış buzdolabı, otomobil ya da güvenlik kamerası gibi aygıtlar da bir anda “online” oldu.

4. Kurumsal ağlar daha kompleks hale geldi. Bulut sunucuların yaygınlaşması sonucunda şirketler ağ üzerinde olan biteni izleyebilecekleri merkezi sunucudan yoksun kaldı.

5. “İzlenemeyen” trafik internetin yüzde 80’ine ulaştı. Kaynak cihaz ve hedef adres arasında harici unsurların denetleyemediği şifreli bir trafik oluşturan HTTPS sertifikası bugün internetin yüzde 80’inde kullanılıyor.