ALMANYA'da iktidarın büyük ortağı CDU'da, Şansölye Merkel'in halefi Annegret Kramp-Karrenbauer'in etkisi kamuoyu araştımalarında hemen hissedildi. Gerek Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU, gerekse koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'de bir hafta içinde oy oranı yüzde bir arttı. CDU 30 barajının üstüne çıkarken, koalisyonun büyük ortağı SPD'nin kadın lider Andrea Nahles önderliğinde sürekli düşen oylarla başa çıkmaya çalışıyordu. Yüzde 14'lere kadar gerileyen SPD de olumlu havadan etkilendi ve oy oranını bir puan onlar yükselti. CDU'da yaşanabilecek olası bir liderlik krizi şimdilik aşılmış görünüyor. Bu olumlu havanın 2.5 yıl sonra yapılacak genel ve önümüzdeki yıl yapılacak eyalet seçimlerine nasıl yansıyacağı merak konusu.
 
Almanlar hakkında bir çok söz söylenir. Disiplin.. Sistem.. Plan.. Alman usülü falan.. 
Ortalama Almanlar için iki şey çok önemlidir. Yılın başında önce yaz tatili planlanır.  Tatil biter, bu kez de Weinachten yani Noel önem kazanır. 24 Aralık tarihine denk gelen bu günün akşamına Hz. İsa'nın doğumu nedeniyle Heiligeabent - Kutsal akşam denir. 
Bu günlerde de en küçük köyden, Başkent Berlin'e kadar Noel heyecanı yaşanıyor. Noel'den dört hafta önce başlayan Adwent-Varış ile kentlere adeta rengarenk ve ışıl ışıl bir elbise giydiriliyor. Kurulan Weinahstmarktlarda en çok şekerleme yeniyor ve sıcak şarap içiliyor. Heiligeabent'da ise aile büyükleriyle bir araya gelinip yemek yeniyor. O akşam yani bu pazartesi gecesi Almanya da adeta hayat duruyor.
 
BERLİN'DEKİ TÜRKİYE
 
Almanlar kendi kültürünü ve inancını yaşarken, diğer yanda bizler de kendi inaç sistemizi, kültürümüzü, siyasi ve sosyal hayatımızı sürdüryoruz. Bu günlerde en çok yerel de olsa seçimler gündemde. Göç tarihi içinde Milli Görüş ve Ülkücüler kendilerini bu güne kadar hep var kıldı.. Almanya'da, özellikle de Berlin'de çok güçlüler. Aleviler de başta Berlin olmak üzere Cemaat adı altında örgütlü. Buna karşılık Sosyal Demokrat Dernekler veya daha da solda olanlar varlıklarını sürdürme uğraşında... 
Adalet ve Kalkınma Partisi'ne sempati duyanlar, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sevenler 2004 yılında Köln'de  tarihi bir bina satın alıp Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'yi kurdu. Kısa sürede 15 bölge temsilciliği bulunan UETD, 20 Mayıs 2018 de Saray Bosna'daki genel kurulda  ismini Uluslararası Demokratlar Birliği UID olarak değiştirdi. Berlin başkanlığını da genç, dinamik ve mazisi temiz bir iş adamı olan Sinan Kaplan üstlendi. CHP de şimdilerde İstanbul Maltepe Belediye Başkanı olan Ali Kılıç'ın önderliğinde, 27 Ocak 2013'de Almanya'da 8 bölgede aynı anda dernek kurdu. CHP Berlin Birliği'nin 25 Kasım'da yaptığı genel kurulda da Kenan Kolat ikinci kez başkan seçildi. 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gönüllülerle seçim çalışması yürüten İYİ Parti de, geçtiğimiz günlerde Almanya ve Başkent Berlin'de dernekleşmek için ilk adımı attı. Genel Merkez'den görevlendirilen Türkiye ve Almanya'da iyi eğitim almış, mali müşavir olarak çalışan Mahican Balcı İYİ Parti Gönüllüleri adında örgütlenmek için istişare toplantısı ile çalışma başlattı. Tıpkı Türkiye'deki gibi, MHP küskünleri, sağ kesimde kaybolan diğer partilere gönül verenler, Atatürkçü Düşünce Derneği ve CHP Berlin'den bir grup istişare toplantısına katıldı.  
Buraya kadar her şey güzeldi. Ancak genel merkezin Mahican Balcı'yı görevledirmesi ülkücü kesimden eleştiri aldı. Ama genel başkanın Meral Akşener olduğunu hatırlatan toplantıya katılan kadınlar, Mahican Balcı'ya destek oldu. Mahican Balcı da, kendisine görev verildiğini, üyelerin de kendisi veya bir başkasını başkan seçmekte özgür olduklarını söyledi.  Toplantıda bir grup da CHPlilerin olmasına tepki gösterdi. Amaçlarının Berlin'de de Millet İttifakı olduğunu belirten CHP'li Veli Tatar'ın espirili bir dille "Biz güneşin altında toplanmaya geldik" sözleri havayı yumuşattı. Berlin Göktürkspor kulübü kurucularından Celal Altun da Türkiye değil, Almanya'daki sorunlar ve uyum için politika yapılması gerektiğini dile getirdi. Anlayacağınız Berlin'de de, biz bize benziyoruz. Tıpkı Türkiye gibiyiz.
 
TURGAY TAHTABAŞ'IN UYUMU
 
Almanya'nın uyumdan sorumlu devlet bakanı Annette Widmann-Mauz, Ankara'da. Widmann-Mauz, Ankara'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile temalarda bulundu. Görüşmelerde ana konu uyum ve göçtü. Türkiye ile işbirliğini geliştirmeye kararlı olduklarını belirten Alman bakan, "Kadın göçmenler önceliğimiz" dedi ve Türkiye'nin Suriyeli mültecilerle ilgili çabalarının Alman hükümetinin ve kamuoyunun büyük takdirini topladığını anlattı.
Uyum dedik te, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Essen kentinde temizlik işçisi olarak çalışan Turgay Tahtabaş, uyuma örnek isim seçildi. Kentteki bilbortlara ressimleri asılan üç çocuk babası  Tahtabaş, önce çocuklarının iyi bir eğitim alması için yoğun çaba sarfetmiş. Bu günlerde de kurduğu eğitim merkezinde 10 kişi tam tam gün, 10 kişi de yarım gün çalışıyormuş. Bu sayede de 140 üniversite öğrencisi için ek iş imkanı sunuluyormuş. Turgay Tahtabaş'ın ilham veren, örnek çalışması da Türk dostu olarak bilinen eyalet başbakanı Armin Laschet tarafından düzenlenen törenle ödüle layık görüldü..
Berlin'den selam ve sevgiyle..