BUGÜNLERDE en çok sorulan sorulardan biri bu, Beşiktaş camiasında. Beşiktaş’ın 2013-2014 sezonunda Fikret Orman başkanlığında, Samet Aybaba önderliğinde yaptığı FEDA; Beşiktaş’ın gelecek sezon da gündeminde. Belki başka bir isimle olacak ama mutlaka olacak. Herkes bu görüşte birleşiyor.

Peki neden tekrar olacak? Çünkü Beşiktaş, FEDA sezonunun ardından hemen sefa dönemine geçti. O dönem yapılan sözleşmeler hemen bitirildi, kadroda FEDA’ya uygun bulunan isimler hemen gitti. Samet Aybaba’nın deyimiyle “Menemen” sezonu kısa sürdü, ardından “Havyar” sezonları başladı. TL ile yapılan sözleşmeler dövize çevrildi, takım içinde az süre alan isimlerle uzun ve pahalı sözleşmeler yapıldı, belirlenen tavan fiyatın üzerine çıkıldı. Evet, başarı için bunlar gerekliydi ancak bazı ufak hatalar olmadı değil. Zaten Başkan Fikret Orman da son yapılan Divan Kurulu toplantısında bu yanlışları dile getirdi. Bunlar geçmişte kaldığı için üzerinde konuşup yargılamak bana düşmez. Benim bundan sonra yazacaklarım, yeni FEDA nasıl olur ya da olur mu üzerine...

Takımın şu anki maaş yükü yaklaşık 50 milyon Euro civarında; teknik kadro ile birlikte. Eğer yeni bir FEDA yapılacaksa öncelikle yerli bir teknik adam olmalı. Ya da isimsiz bir yabancı. Çünkü kariyerli bir yabancı teknik adama FEDA dediğiniz zaman boş boş suratınıza bakar. Bu yüzden de maaşlarda yeni FEDA’nın olmazsa olmazı yerli teknik adam. Ve eğer mümkünse Beşiktaş’ın içinden çıkmış bir teknik adam. Çünkü futbolculuk döneminde Beşiktaş’ın parası yemiş, Fulya’nın tozunu toprağını yutmuş bir teknik adama dar bütçeyi çok kolay anlatabilirsiniz.

futbolcuları elden çıkarmak ya da maaşlarını düşürmek. İlk FEDA döneminde bu kolaydı, çünkü yüksek maaş alan futbolcu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Quaresma, Almeida, Fernandes en çok maaş alan isimlerdi. Zaten Quaresma hariç diğer iki isim maaşta indirimi kabul etmiş, kabul etmeyen Quaresma ile de yollar ayrılmıştı. Ancak bugünkü durum hiç de öyle kolay olmaz. Karius, Vida, Ljajic, Medel, Burak; hatta FEDA döneminden kalan Oğuzhan, Necip gibi isimlerin maaşta indirime gideceğini hiç sanmıyorum. İndirime gitmeden, kadroyu daraltıp az oyuncuyla mücadele etme ihtimali de var Beşiktaş’ın ama o zaman da “Dar kadro ne kadar başarılı olur?” sorusu akıllara geliyor.

Bir de işin taraftar kısmı var. Belki de en önemli aşamalardan biri. İlk FEDA döneminde henüz yıkılmayan İnönü’nün taraftarı; genç çocukları izlemeye, kaybetseler bile onların mücadelelerini alkışlamaya geliyordu stada. Ancak yeni yapılan Vodafone Park taraftarının, yeni bir FEDA sezonunu kabulleneceğini hiç düşünemiyorum.